Terug
Gepubliceerd op 09/12/2022

Besluit  Gemeenteraad

ma 05/12/2022 - 19:30

Retributie op voornaamswijziging ingediend bij de ambtenaar van de burgerlijke stand - goedkeuring

Aanwezig: Ann-Sophie Himpe, Voorzitter
Emmily Talpe, Burgemeester
Philip Bolle, Patrick Benoot, Ives Goudeseune, Valentijn Despeghel, Diego Desmadryl, Dimitry Soenen, Eva Ryde, Schepenen
Thijs Descamps, Sarah Bouton, Gaetan Dumoulin, Evelyn Bouchaert, Andy Verkruysse, Jan Delie, Katrien Desomer, Jo Baert, Peter De Groote, Stephaan De Roo, Jan Laurens, Stefaan Williams, Hans Feys, Miguel Gheysens, Peter Dehaerne, Jordy Sabels, Sam Vancayseele, Nancy Six, Saskia Dehollander, Raadsleden
Stefan Depraetere, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Isabelle Duquesne, Edouard Wallays, Miet Durnez, Raadsleden
Juridische grond en bevoegdheden

Artikel 170 § 4 van de Grondwet;

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen;

De omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit;

De wet van 18 juni 2018 houdende diverse bepalingen inzake burgerlijk recht hevelt de bevoegdheid van de minister van Justitie om te beslissen over verzoeken tot voornaamsverandering via Ministerieel Besluit over naar de ambtenaren van de burgerlijke stand met inwerkingtreding op 1 augustus 2018.

Een verzoek tot voornaamsverandering wordt voortaan ingediend bij de burgerlijke stand.

De registratierechten die door het registratiekantoor van de FOD Financiën geïnd werden op de vergunningen tot verandering van voornamen zijn geschrapt. Die registratierechten waren vastgesteld op 490 euro maar konden verminderd worden tot 49 euro indien de aanvraag voldoende gemotiveerd was. 
Uit artikel 3, § 2, vierde en vijfde lid, van de wet en artikel 170, § 4, eerste lid, van de Grondwet blijkt dat de gemeenteraad in alle autonomie kan beslissen om hetzij de toegekende verzoeken tot voornaamsverandering, hetzij enkel de vergunningen tot verandering van voornamen te onderwerpen aan een retributie. Het staat hem vrij een vast bedrag vast te stellen of gevallen van korting of vrijstellingen en betalingsmodaliteiten te regelen. 

Overeenkomstig artikel 170, § 4, tweede lid, van de Grondwet voert de wetgever restricties door op de gemeentelijke fiscale autonomie in twee gevallen:

1. De retributie verschuldigd door transgenders mag niet meer dan 10 procent van het door de gemeente vastgestelde gewone tarief overschrijden. (art. 3, § 2, vierde lid, van de wet).
2. Personen van vreemde nationaliteit die een verzoek tot verkrijging van de Belgische nationaliteit hebben ingediend en geen voorna(a)m(en) hebben bij het verzoek tot voornaamstoevoeging, zijn vrijgesteld van enige retributie om dat te verhelpen. 

Feiten, context en argumentatie

De aanvragers moeten hun aanvraag tot voornaamswijziging indienen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand:

-indien in België gedomicilieerd: in de gemeente waar de aanvrager ingeschreven is (of de gemeente waar het kind is ingeschreven als het gaat over een verzoek van een minderjarige).

-indien niet meer in België gedomicilieerd: in de Belgische gemeente waar betrokkene laatst was ingeschreven.

Dit betekent dat enkel de personen die momenteel in Ieper wonen, hier hun aanvraag kunnen indienen, dus niet alle personen die in Ieper geboren werden. Door deze overdracht van bevoegdheid werd het indienen van zo’n verzoek door de burger toegankelijker. Dit heeft als gevolg een toename in het aantal aanvragen en een hogere werklast voor de stedelijke administratie. In heel wat gemeenten wordt hiervoor intussen een retributie geheven. Een retributie kan er ook mee toe bijdragen dat mensen voldoende weloverwogen en niet lichtzinnig een aanvraag tot voornaamswijziging indienen, gezien dit ook voor de persoon in kwestie verstrekkende administratieve gevolgen heeft.

Voorstel is om een gemeentelijke retributie van 100 euro te heffen voor een gewone aanvraag mits toepassing van de restricties bepaald in artikel 170 §4 van de Grondwet. 

Rekening houdend met de financiële toestand van de gemeente.

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

Beschikkend gedeelte

Op basis van deze overwegingen besluit de gemeenteraad met 17 ja stemmen en 9 onthoudingen (de raadsleden Laurens, Williams, De Groote, Baert, Gheysens, Feys, Dehaerne, Six en Dehollander) en 2 niet gestemd (de raadsleden De Roo en Desomer) :

Artikel 1

Er wordt voor de dienstjaren 2023 tot en met 2025 een retributie geheven op de toegekende verzoeken tot voornaamswijziging.

Artikel 2

De retributie is verschuldigd door de aanvrager van de voornaamswijziging: de betrokkene zelf of zijn wettelijke vertegenwoordiger.

Artikel 3

De retributie wordt vastgesteld op 100 EUR.

Artikel 4

De retributie voor transgenders, die verklaren op eer dat hun geslacht in hun geboorteakte niet overeenstemt met de innerlijk beleefde genderidentiteit, en deze verklaring bij hun verzoek voegen, op 10 EUR vast te stellen.

Artikel 5

Volgende personen zijn vrijgesteld van retributie: personen van vreemde nationaliteit die een verzoek tot verkrijgen van de Belgische nationaliteit hebben ingediend en geen voorna(a)m(en) hebben bij het verzoek tot voornaamswijziging.

Artikel 6

De retributie kan contant of met bancontact betaald worden bij aanvraag / verzoek tot voornaamswijziging. Er wordt hiervoor een kwitantie afgeleverd

Artikel 7

Het reglement zal door de burgemeester worden bekendgemaakt op de webtoepassing van de stad, met vermelding van zowel de datum waarop het werd aangenomen als de datum waarop het op de webtoepassing bekendgemaakt werd. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van deze bekendmaking.