Terug
Gepubliceerd op 09/12/2022

Besluit  Gemeenteraad

ma 05/12/2022 - 19:30

Contantbelastingsreglement op het inzamelen, verwijderen en verwerken van afval op het recyclage- en groenpark - goedkeuring

Aanwezig: Ann-Sophie Himpe, Voorzitter
Emmily Talpe, Burgemeester
Philip Bolle, Patrick Benoot, Ives Goudeseune, Valentijn Despeghel, Diego Desmadryl, Dimitry Soenen, Eva Ryde, Schepenen
Thijs Descamps, Sarah Bouton, Gaetan Dumoulin, Evelyn Bouchaert, Andy Verkruysse, Jan Delie, Katrien Desomer, Jo Baert, Peter De Groote, Stephaan De Roo, Jan Laurens, Stefaan Williams, Hans Feys, Miguel Gheysens, Peter Dehaerne, Jordy Sabels, Sam Vancayseele, Nancy Six, Saskia Dehollander, Raadsleden
Stefan Depraetere, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Isabelle Duquesne, Edouard Wallays, Miet Durnez, Raadsleden
Juridische grond en bevoegdheden

Artikel 41, 162 en 170 § 4 van de Grondwet.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen.

Het decreet van 23 december 2011 betreffende duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (het Materialendecreet genoemd) regelt het duurzaam materialenbeheer in Vlaanderen. Meer in het bijzonder is dit decreet de juridische grond op basis waarvan de gemeenten instaan voor de organisatie van de inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval dat ontstaat op hun grondgebied. Artikel 26 van dat decreet laat toe dat de gemeente een intergemeentelijk samenwerkingsverband (in casu IVVO) machtigt de door de gemeente goedgekeurde belastingen voor het beheer van huishoudelijk afval te innen in opdracht van die gemeente. Dergelijke machtiging levert voor de gemeente een administratieve vereenvoudiging op;

Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA genoemd) legt de gemeenten op om rekening te houden met diverse kosten bij het bepalen van de gemeentelijke afvalbelastingen en de voorwaarden van de bijdrage in de kosten van huishoudelijk afvalbeheer. Tevens wordt een minimale en maximale tarifering voor bepaalde afvalfracties vastgelegd in bijlage 5 van Vlarema.

Het Uitvoeringsplan voor huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 16 september 2016 vertaalt het Vlaamse afval- en materialenbeleid voor de planperiode 2016-2022.

De omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit

Feiten, context en argumentatie

Het stedelijk reglement betreffende de contantbelasting op het inzamelen, verwijderen en verwerken van afval op het recyclage- en groenpark en afvalinzameling huis-aan-huis van 2 december 2019.

Elke gemeente draagt er, al dan niet in samenwerking met andere gemeenten, zorg voor dat de huishoudelijke afvalstoffen maximaal worden voorkomen of hergebruikt, op regelmatige tijdstippen worden opgehaald of op een andere wijze worden ingezameld, en worden verwerkt overeenkomstig de bepalingen van het Materialendecreet;

De gemeente verleende beheersoverdracht aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband IVVO wiens raad van bestuur voorstelt om de gemeentelijke contantbelastingreglementen te uniformiseren en vereenvoudigenIVVO streeft ernaar om binnen haar werkgebied uiteindelijk tot één uniforme tarifering te komen.

De Raad van Bestuur van IVVO adviseert haar gemeenten om de tarieven van het niet-recycleerbaar restafval (inclusief grofvuil) globaal te indexeren om een verdere harmonisering conform haar modelreglement aan te houden als volgt:
- de 2 bestaande  tarieven voor restafval aan huis en grofvuil recyclagepark via indexering aan te passen naar : 0,22 €/kg en 0,23 €/kg (ter vervanging van tarieven 0,185 en 0,200) om verdere harmonisatie van de tarieven aan te houden

- het streefdoel na afloop van het huidige modelreglement is uniformisering: één tarief voor restafval voor elke IVVO burger                                        

Op advies van Administratie Binnenlands Bestuur dient de indexering van de tarieven eenduidig bepaald.  De indexering zal jaarlijks gebeuren per 1 januari. De indexeringswijze is gebaseerd op artikel 5.1.4 van het Vlarema en de berekening wordt omschreven in dit reglement.

De stad wordt geconfronteerd met stijgende ophaalkosten voor restafval (prijsherziening ophaalcontract ifv formule met personeelkost + diesel).  Volgens het diftarprincipe dient dit verrekend aan de vervuiler                                     

Het is aangewezen om hetzelfde tarief restafval huis aan huis en grofvuil recyclagepark aan te houden bij indexering opdat restafval niet aangetrokken wordt via goedkoper tarief op het recyclagepark. De stijging dient eveneens doorgerekend via de restafvalzak om het gebruik van de restafvalzak niet te bevoordeligen tegenover de restafvalcontainer.

In het voorliggende Lokaal Materialenplan 2023-2030 krijgen lokale besturen de opdracht om de hoeveelheid restafval aanzienlijk te doen dalen.  Dit vergt bijkomende sorteer- en preventie-inspanningen van de burger.  Door een financiële prikkel kan die hiertoe extra gemotiveerd worden: wie minder restafval aanbiedt en dus beter sorteert, zal minder betalen (daarom wordt tarief gft niet geïndexeerd).
De verwerkingskosten per kg voor de fracties restafval/brandbaar grofvuil en de kostprijs van de restafvalzakken zijn gekoppeld aan de evolutie van de gezondheidsindex en stemmen overeen met de index van 1 september 2022.

Deze kosten zullen jaarlijks op 1 januari aangepast worden op basis van de gezondheidsindex van de maand september die aan de aanpassing voorafgaat.

De berekening gebeurt als volgt : elk bedrag wordt vermenigvuldigd met een factor met in de teller de gezondheidsindex die van toepassing was op 1 september van het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarin het bedrag wordt gewijzigd, en met in de noemer de gezondheidsindex die van toepassing was op 1 september 2022. Het zo verkregen getal wordt afgerond tot twee decimalen na de komma. Het derde decimaal uit de voormelde berekening wordt altijd naar boven afgerond. Indien het verkregen getal lager is, dan worden de kosten niet aangepast.

Rekening houdend met de financiële toestand van de gemeente;

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen; 

Beschikkend gedeelte

Op basis van deze overwegingen besluit de gemeenteraad met 17 ja stemmen en 5 onthoudingen (de raadsleden De Roo, Laurens, Desomer, Williams en De Groote) tegen 6 neen stemmen (de raadsleden Baert, Gheysens, Feys, Dehaerne, Six en Dehollander) :

Artikel 1

Er wordt voor een termijn met ingang van 1 januari 2023 en eindigend op 31 december 2025 een contantbelasting gevestigd op de inzameling van huishoudelijk afval en vergelijkbaar bedrijfsafval aangebracht op het recyclage- en groenpark.

Artikel 2
De definities opgenomen in het Materialendecreet en het VLAREMA zijn van toepassing op dit reglement.

Onder restafval wordt verstaan :

Alle afvalstoffen die ontstaan door de normale werking van de particuliere huishouding en/of afvalstoffen ontstaan door een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit zowel naar hoeveelheid als naar samenstelling en die in een daartoe bestemd recipiënt kunnen worden aangeboden met uitzondering van alle selectief ingezamelde afvalstoffen aan huis, via brengpunten en/of via recyclage of groenpark.

Onder gft wordt verstaan :

Groente-, fruit- en tuinafval  zoals schillen en resten van fruit, groenten en aardappelen, dierlijk en plantaardig keukenafval en etensresten, broodresten, koffiedik en papieren koffiefilters, huishoudpapier, noten, pitten, vlees- en visresten, schaaldierresten (uitgezonderd mosselschelpen, oesterschelpen,..), vaste zuivelproducten (kaasresten), eieren, eierschalen, fijn tuin- en snoeiafval (bladeren, gras, onkruid, haagscheersel, versnipperd snoeihout,..), kamer-en tuinplanten, schaafkrullen en zaagmeel van onbehandeld hout, mest van kleine huisdieren (hamster, cavia, konijn) en die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of bedrijfsactiviteit die gelijkaardig is met een huishouden.

Onder grofvuil wordt verstaan :

Alle afvalstoffen ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en de vergelijkbare afvalstoffen die door hun omvang, hun aard of hun gewicht niet in het recipiënt voor de huisvuilophaling kunnen geborgen worden, met uitzondering van de selectief ingezamelde afvalstoffen.

Onder asbestafval wordt verstaan :

- gebonden asbestcement (bv. eternit)

Onder inert bouwafval wordt verstaan :

- steenpuin

- gewapend beton

- keramiek en porselein

- cellenbeton (bv. ytong) en gips of gipskarton

- vlak glas

Deze fracties dienen gescheiden te worden gedeponeerd in de betrokken containers.

Onder houtafval wordt verstaan :

- afbraakhout

- onbehandeld en behandeld houtafval

- treinbilzen

Onder harde plastics wordt verstaan : zuivere kunststoffen (>20 cm) ontdaan van vreemde materialen :

- tuinstoelen en –tafels

- speelgoed, bankjes, emmers, bakken, vaten, boxen, tonnen

- sanitaire en elektriciteitsbuizen

- pvc deur- en raamkaders, rolluiken, planchetten en dakgoten

Onder tuinafval wordt verstaan : groenafval zoals gras, bladeren, haagscheersel, snoeihout, bloemen en planten

Groente- en fruitafval wordt niet aanvaard en dient meegegeven met de selectieve ophaling aan huis van gft-afval via de groene IVVO containers.

Onder EPS wordt verstaan : zuiver wit piepschuim

Onder PMD wordt verstaan: plastieken verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons. 

Artikel 3

De contantbelasting voor de aanvoer van afval op recyclage- en groenpark is verschuldigd voor :

Categorie inwoners en tweede verblijvers

Fractie

 Contantbelasting

grofvuil (brandbaar afval ) 

0,22/€/kg

Asbestafval

gratis tot 200 kg/gezin/jaar

0,130 €/kg vanaf 201 kg/gezin/jaar

Inert bouwafval

Houtafval

Harde plastics

0,040 €/kg

Tuinafval

gratis tot 1000 kg/gezin/jaar

0,025 EUR/kg vanaf 1001 kg/gezin/jaar 

De verwerkingskosten per kg voor de fractie grofvuil (brandbaar afval) is gekoppeld aan de evolutie van de gezondheidsindex en stemt overeen met de index van 1 september 2022. Deze kosten zullen jaarlijks op 1 januari aangepast worden op basis van de gezondheidsindex van de maand september die aan de aanpassing voorafgaat.

De berekening gebeurt als volgt :

Elk bedrag wordt vermenigvuldigd met een factor met in de teller de gezondheidsindex die van toepassing was op 1 september van het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarin het bedrag wordt gewijzigd, en met in de noemer de gezondheidsindex die van toepassing was op 1 september 2022. Het zo verkregen getal wordt afgerond tot twee decimalen na de komma. Het derde decimaal uit de voormelde berekening wordt altijd naar boven afgerond. Indien het verkregen getal lager is, dan worden de kosten niet aangepast.

Categorie bedrijven, verenigingen e.a.

Voor de aanlevering van vergelijkbaar en gelijkaardig bedrijfsafval op overslagstation en/of recyclagepark Veurne en Ieper, is een apart reglement van IVVO van toepassing.

Brengmethode (recyclage- en groenpark)

Artikel 4

Elke inwoner van Ieper ontvangt een tegemoetkoming ter waarde van 7,50 € per jaar op de toegangskaart voor recyclage- en groenpark van de referentiepersoon waar de inwoner is gedomicilieerd. Deze tegemoetkoming kan evenwel niet aangewend worden voor de verschuldigde contantbelasting voor grofvuil conform de Vlarema-wetgeving, die aanrekening van kosten vanaf de eerste kilogram verplicht. De totale tegemoetkoming wordt gerekend volgens de gezinssamenstelling op 1 januari van het lopende jaar en wordt niet aangepast in de loop van het jaar.
Nieuwe inwoners ontvangen eveneens hogervermelde tegemoetkoming vanaf het ogenblik van inschrijving in het bevolkingsregister.
Het saldo van de tegemoetkoming vervalt op 31 december van het lopende jaar.

Artikel 5 
De contantbelasting vermeld in artikel 3 is verschuldigd door elke bezoeker van de betaalzone van het recyclage- of groenpark ongeacht of deze de betalende fracties per gemotoriseerd voertuig, per fiets of te voet aanbrengt.
De contantbelasting is verschuldigd volgens het geleverde gewicht per afvalfractie. De bezoeker duidt de juiste fractie aan op de zuil bij de ingaande weegbrug van de betaalzone. Een brutoweging wordt geregistreerd. Na uitladen van de aangeduide fractie rijdt de bezoeker naar de uitgaande weegbrug voor een tarraweging. Het verschil tussen bruto- en tarragewicht is het aangeleverde gewicht, geregistreerd volgens een veelvoud van 10 kg, waarop de contantbelasting volgens artikel 3§1 wordt gerekend. Het verschuldigde bedrag, na aftrek van de eventuele tegemoetkoming, dient vereffend aan de betaalzuil. De bezoeker ontvangt een ticket.
Indien de aanbieder meerdere betalende fracties heeft, is hij verplicht zich voor elke fractie apart te registreren aan de betaalzone. Per betalende fractie wordt een minimum aangerekend van 5 kg vermenigvuldigd met de contantbelasting voor de betrokken fractie.

Artikel 6

De bezoeker dient, na verbruik van zijn tegemoetkoming, bij voorkeur te betalen via betaalkaart (bancontact) op het park of door het storten van een provisie op een vaste rekening van het intergemeentelijk samenwerkingsverband IVVO. Er wordt geen krediet toegestaan op de provisierekening, tenzij betaling op het park door uitzonderlijke omstandigheden niet mogelijk is. Indien de provisierekening ontoereikend is, kan de bezoeker zijn provisierekening aanzuiveren bij voorkeur via betaalkaart of via het klantenportaal www.ivvo.be. Betaling in cash is enkel mogelijk op de IVVO Klantendienst, Bargiestraat 6 te 8900 Ieper tijdens de kantooruren.

Een volgend bezoek aan het recyclagepark kan indien het eventuele negatief saldo is betaald. De parktoezichter heeft het recht de toegang tot en het gebruik van het recyclagepark te weigeren indien de bezoeker onvoldoende saldo ter beschikking heeft.

Artikel 7 

De contantbelasting vermeld in artikel 3 wordt geïnd door het intergemeentelijk samenwerkingsverband IVVO. Als de contante innning niet kan worden uitgevoerd, wordt de belasting ingekohierd. De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn. De indiening moet, op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of van de kennisgeving van de aanslag of vanaf de datum van de contante inning. Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding afgegeven binnen de vijftien kalenderdagen na de indiening ervan.

Artikel 8

De toegang tot het recyclagepark is enkel toegelaten voor particulieren en bedrijven die in het bezit zijn van een geldige toegangskaart. De particulier krijgt toegang tot het park met zijn/haar eID of geldige toegangskaart die door IVVO wordt afgeleverd aan de referentiepersoon per wooneenheid.

De meerderjarige leden per gezin zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de contantbelasting. Onder ‘gezin’ wordt verstaan, hetzij een persoon die gewoonlijk alleen leeft, hetzij twee of meer personen die – al dan niet door familiebanden gebonden – gewoonlijk eenzelfde woning of woongelegenheid betrekken en er samen leven. De inschrijving in de bevolkingsregisters is beslissend, tenzij andersluidend bewijs.
De toegang tot het recyclagepark wordt geweigerd van zodra een persoon is uitgeschreven uit het bevolkingsregister of het kohier van de tweede verblijven of indien tijdelijk de toegang tot het park geschorst wordt of bij stopzetting van de (dienst aan) het bedrijf.

Toegang tot het park kan via een toegangskaart van IVVO voor bedrijven, verenigingen, scholen, instellingen, kerkfabrieken,…
Een toegangskaart van IVVO kan verkregen worden bij IVVO Klantendienst mits betaling van de bijhorende factuur van €8 + btw of €16 € + btw voor een gepersonaliseerde toegangskaart op rekening van IVVO. De 2de verblijver met Belgische nationaliteit heeft eveneens toegang met zijn eID of geldige toegangskaart. Particulieren en tweede verblijvers kunnen een toegangskaart verkrijgen mits aanvraag bij IVVO Klantendienst en mits betaling van de bijhorende factuur van €8 btw inclusief.

Artikel 9 

Voor een bezoek aan het recyclagepark is de bezoeker verplicht zich te houden aan de regels van het huishoudelijk reglement (reglement van inwendig bestuur), te raadplegen op het park en via www.ivvo.be

Artikel 10

Elke inwoner die instaat voor het onderhoud van openbaar gazon en hiervoor een overeenkomst met het stadsbestuur heeft afgesloten krijgt hiervoor de voorziene vergoeding op de provisierekening per 1 april van het jaar volgend op de overeenkomst conform de bepalingen van de gemeenteraadsbeslissing van 29 maart 2010 betreffende het groenonderhoud van openbare gazons door particulieren .  

Artikel 11

De bepalingen van onderhavig reglement worden van kracht met ingang van 1 januari 2023.  Het reglement van 2 december 2019 betreffende de contantbelasting op het inzamelen, verwijderen en verwerken van afval op het recyclage- en groenpark en afvalinzameling huis-aan-huis wordt per 1 januari 2023 opgeheven.

Artikel 12

Het reglement zal door de burgemeester worden bekendgemaakt op de webtoepassing van de stad, met vermelding van zowel de datum waarop het werd aangenomen als de datum waarop het op de webtoepassing bekendgemaakt werd. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van deze bekendmaking.