Terug
Gepubliceerd op 26/03/2024

Notulen  Gemeenteraad

ma 04/03/2024 - 19:30 Raadzaal
Aanwezig: Ann-Sophie Himpe, Voorzitter
Emmily Talpe, Burgemeester
Philip Bolle, Ives Goudeseune, Valentijn Despeghel, Diego Desmadryl, Dimitry Soenen, Eva Ryde, Schepenen
Thijs Descamps, Sarah Bouton, Edouard Wallays, Danny Metsu, Evelyn Bouchaert, Andy Verkruysse, Jan Delie, Katrien Desomer, Peter De Groote, Stephaan De Roo, Miet Durnez, Jan Laurens, Stefaan Williams, Miguel Gheysens, Peter Dehaerne, Sam Vancayseele, Diederik Vandenbilcke, Nancy Six, Saskia Dehollander, Raadsleden
Stefan Depraetere, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Patrick Benoot, Schepen
Gaetan Dumoulin, Jo Baert, Hans Feys, Raadsleden
  • Goedkeuring notulen vorige zitting

    • Goedkeuring notulen van 5 februari 2024.

      Juridische grond en bevoegdheden

      Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

      De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

      Het Bestuursdecreet van 7 december 2018 (B.S. 19.12.2018)

      Feiten, context en argumentatie

      De notulen van de vergadering van 5 februari 2024 werden conform de bepalingen van het gemeentedecreet opgemaakt en tijdig ter beschikking gesteld van de raadsleden.  Er zijn geen opmerkingen geformuleerd waardoor ze als goedgekeurd kunnen beschouwd worden.

      Beschikkend gedeelte

      Op basis van deze overwegingen besluit de gemeenteraad met 19 ja stemmen en 8 onthoudingen (de raadsleden De Roo, Laurens, Desomer, Williams, Durnez, De Groote, Gheysens en Dehaerne) de notulen van de zitting van 5 februari 2024 als goedgekeurd te beschouwen.

  • Openbaar

    • Veiligheid

      • Politieverordening houdende tijdelijke ordemaatregelen naar aanleiding van de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem op 24 maart 2024 en jeugddag Gent-Wevelgem op 21 april 2024.

        Juridische grond en bevoegdheden

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

        Het Bestuursdecreet van 7 december 2018 (B.S. 19.12.2018)

        De wet betreffende de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, gecoördineerd door het KB van 16 maart 1968;

        Het KB van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer;

        Het KB van 10 augustus 1998 art. 7 § 2, 1° houdende de oprichting van de Commissie voor Dringende Geneeskundige Hulpverlening;

        De wet van 13 mei 1999 betreffende de invoering van de gemeentelijke administratieve sancties, bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 10 juni 1999;

        Het KB van 7 januari 2001 tot vaststelling van de procedure tot aanwijzing van de ambtenaar en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet van 13 mei 1999 betreffende de invoering van gemeentelijke administratieve sancties, bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 2 februari 2001;

        Het KB van 16 februari 2006 betreffende de nood- en interventieplannen;

        De omzendbrief OOP 30bis van 3 januari 2005 aangaande de uitvoering van de wetten van 13 mei 1999 tot invoering van gemeentelijke administratieve sancties, van 7 mei 2004 tot wijziging van de wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming en de nieuwe gemeentewet en van 17 juni 2004 tot wijziging van de nieuwe gemeentewet, Belgisch Staatsblad 20 januari 2005 (tweede uitgave);

        De omzendbrief OOP 30ter waarbij uitleg verschaft wordt bij de wijziging van artikel 119bis van de nieuwe gemeentewet krachtens de wet van 20 juli 2005 houdende diverse bepalingen;

        De wet van 20 juli 2005 houdende diverse bepalingen;

        De wet van 15 mei 2006 tot wijziging van de wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming, het Wetboek van strafvordering, het Strafwetboek, het Burgerlijk Wetboek, de nieuwe gemeentewet en de wet van 24 april 2003 tot hervorming van de adoptie;

        De nieuwe gemeentewet, meer bepaald de artikelen 119, 119bis, 119ter en art. 135 § 2;

        De ministeriële omzendbrief van 10 december 1987 van de minister van Binnenlandse Zaken houdende gecoördineerde algemene onderrichtingen inzake ordehandhaving;

        De gemeenteraad kan voorzien in een politieverordening waarin de overtredingen zijn opgenomen die hij strafbaar wenst te houden op het grondgebied van de stad/gemeente;

        Artikel 119bis, §1, van de nieuwe gemeentewet aan de gemeenteraad de keuzevrijheid laat politiestraffen of administratieve sancties te bepalen voor overtredingen van zijn reglementen of verordeningen;

        Feiten, context en argumentatie

        Op zondag 24 maart 2024 en 21 april 2024 doorkruisen één of meerdere van de wielerwedstrijden "Gent-Wevelgem" het grondgebied van onze stad.

        Bij gunstige omstandigheden, brengt de doortocht van deze wielerwedstrijden een volkstoeloop met zich mee, vooral bij de start, aankomst en langs hellingen en kasseistroken.

        Voor de corona-jaren bleef het aantal commerciële activiteiten die langsheen de reisweg van de wielerwedstrijden worden georganiseerd toenemen. Dergelijke activiteiten worden voornamelijk georganiseerd op locaties die op zich al veel toeschouwers aantrekken waardoor de te nemen veiligheidsmaatregelen ter hoogte van deze delen van de reisweg moeten verhoogd worden.

        Een coördinatie en overleg tussen de verschillende organisatoren van activiteiten op dezelfde locatie is aangewezen. Het is immers aangewezen dat de organisatoren van die verschillende activiteiten onderling de nodige afspraken maken inzake opvang van de toeschouwers, parkings, enz … teneinde de overlast voor de bewoners langsheen deze delen van de reisweg tot een minimum te beperken en de algemene veiligheid op het openbaar domein en plaatsen met een openbaar karakter te vrijwaren.

        Een aantal bijkomende maatregelen dringen zich op om zowel de veiligheid van de toeschouwers te kunnen waarborgen en om het normaal verloop van de wedstrijd te kunnen garanderen:

        -       voorafgaandelijke kennisgeving van alle commerciële activiteiten langsheen de reisweg;

        -       voorafgaandelijk afstemming tussen de organisatoren van de verschillende activiteiten langsheen de reisweg en de bestuurlijke overheid;

        -       voorafgaandelijk overleg tussen de verschillende hulp- en veiligheidsdiensten onderling opdat de dringende hulpverlening kan gegarandeerd worden.

        Beschikkend gedeelte

        Op basis van deze overwegingen besluit de gemeenteraad met algemeenheid van stemmen :

        I. Activiteiten op de openbare weg of op een daarbij aansluitend niet afgesloten terrein

        Artikel 1  : Iedere éénmalige of bijkomende commerciële of publicitaire activiteit die plaats vindt omwille van de doortocht van de wielerwedstrijd(en) "Gent-Wevelgem”, en die doorgaat op de openbare weg of op een daarbij aansluitend niet afgesloten terrein, wordt op zondag 24 maart 2024 (G-W) en 21 april 2024 (Jeugddag G-W) slechts toegelaten op voorwaarde dat deze door de burgemeester van de gemeente waar de activiteit plaats heeft voorafgaandelijk en schriftelijk werd vergund.

        Alle aanvragen tot vergunning moeten op straffe van niet-ontvankelijkheid ten laatste op 11 maart 2024 (G-W) of 8 april 2024 (Jeugddag G-W) bij de burgemeester worden ingediend.

        De aanvraag tot vergunning moet de volgende gegevens vermelden :

        1. De naam, adres en contactgegevens van de aanvrager/organisator.
        2. Als de organisatie gebeurt door een rechtspersoon zal haar benaming, haar rechtsvorm, het adres van haar hoofdzetel alsook de statutaire bepaling en/of beslissing van het bevoegde orgaan van de rechtspersoon die de ondertekenaar toelaat haar te vertegenwoordigen, opgegeven moeten worden.
        3. De juiste omschrijving van de geplande éénmalige of bijkomende activiteit met de vermelding of deze publiek of alleen op een uitnodiging toegankelijk is met een raming van het aantal genodigden.
        4. De juiste locatie ervan.
        5. De logistieke faciliteiten (tenten, toiletten, parkings, toegang…) die zullen worden in plaats gesteld.
        6. De interne veiligheidsmaatregelen (nadars, stewards, ….).
        7. De eventuele aanwezigheid van een medische hulppost, met inhoudelijke beschrijving.
        Artikel 2 : Ten laatste op 18 maart 2024 (G-W) en 15 april 2024 (Jeugddag G-W) verzendt de burgemeester aan de in artikel 1 bedoelde aanvragers hetzij de vergunning hetzij een gemotiveerde weigering van vergunning.

        In de vergunning wordt duidelijk gesteld onder welke voorwaarden zij wordt verleend.

        De organisatoren van de vergunde activiteiten hebben de plicht de voorwaarden onder dewelke de vergunning werd verleend strikt na te leven.

        Een afschrift van de vergunde activiteiten wordt aan de korpschef van de lokale politie en aan de commandant van de brandweer bezorgd, en, indien van toepassing, aan de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

        Artikel 3 : Indien wordt vastgesteld dat een organisator één of meerdere voorwaarden waaronder de vergunning werd verleend, niet naleeft kan de burgemeester de vergunning intrekken.

        Het niet naleven van een of meerdere voorwaarden in het verleden kan door de burgemeester als motief ingeroepen worden om het verlenen van de vergunning te weigeren.

        II. Activiteiten in een besloten plaats met openbaar karakter

        Artikel 4 : Iedere éénmalige of bijkomende commerciële of publicitaire activiteit die plaats vindt omwille van de doortocht van de wielerwedstrijd(en) "Gent-Wevelgem”, en die doorgaat in een besloten plaats maar die voor iedereen vrij toegankelijk is, hetzij gratis, hetzij tegen betaling van een inkomgeld, hetzij op vertoon van een toegangskaart of een uitnodiging wanneer deze ter beschikking wordt gesteld van eenieder die ze aanvraagt, dient ten laatste op 11 maart 2024 (G-W) of 8 april 2024 (Jeugddag G-W) gemeld aan de burgemeester van de gemeente waar de activiteit plaats heeft. De melding dient de gegevens te bevatten opgesomd in artikel 1.

        Artikel 5 : De burgemeester kan in functie van het aantal aanvragen of meldingen en de juiste locatie van de aangevraagde of gemelde activiteiten één of meerdere coördinatievergaderingen (laten) organiseren met de organisator van een randactiviteit en met de verschillende hulpdiensten teneinde de nodige afspraken te maken inzake opvang van de toeschouwers en/of genodigden, de in te richten parkings, het in te huren sanitair, de vrij te houden evacuatiewegen, de te plaatsen veiligheidsvoorzieningen, enz …

        Artikel 6 : De burgemeester kan de activiteiten zoals bedoeld in artikel 4 doen stopzetten indien aan de voorafgaandelijk bepaalde afspraken (artikel 5) niet wordt voldaan of indien ze een gevaar vormen voor de openbare orde (openbare rust, openbare veiligheid of openbare gezondheid). 

        III. Veiligheidszones

        Artikel 7 : De burgemeester kan op basis van een risicoanalyse, rekening houdend met de volkstoeloop op bepaalde plaatsen en de aard van het terrein, op voorhand een gebied als veiligheidszone definiëren, ten einde de openbare veiligheid en orde beter te kunnen beheersen.

        Een veiligheidszone is een duidelijk afgebakend gebied waar bijkomende veiligheidsmaatregelen noodzakelijk zijn omwille van het groot aantal mensen, de beperkte mobiliteit, de aanwezigheid van risicoverzwarend materiaal (tenten, gasflessen,…)

        Iedere éénmalige of bijkomende commerciële of publicitaire activiteit anders dan vermeld onder rubriek I en II, die plaats vindt omwille van de doortocht van de wielerwedstrijd(en) “Gent-Wevelgem" en die plaats vindt in een veiligheidszone, dient eveneens ten laatste op 11 maart 2024 (G-W) of 8 april 2024 (Jeugddag G-W) gemeld aan de burgemeester van de gemeente waar de activiteit plaats heeft. De melding dient de gegevens te bevatten opgesomd in artikel 1.

        De burgemeester organiseert rekening houdend met het aantal aanvragen of meldingen en de juiste locatie van de aangevraagde of gemelde activiteiten zo nodig één of meerdere coördinatievergaderingen met de organisator van een randactiviteit en met de verschillende hulpdiensten teneinde in nauwe samenspraak met de lokale veiligheidscel één inplantingsplan en één veiligheidsplan op te maken voor de hele veiligheidszone.

        Artikel 8 : Naargelang de veiligheidszone zich bevindt op de openbare weg of op een daarbij aansluitend niet afgesloten terrein, dan wel op een besloten plaats die voor iedereen vrij toegankelijk is, zijn de bepalingen van respectievelijk artikel 2 en 3, dan wel artikel 6 van toepassing.

        IV. Algemene bepalingen

        Artikel 9 : Sancties

        Overtredingen op de bepalingen van artikel 1, 4 en 7 van deze verordening zullen worden bestraft met een administratieve geldboete van maximum 350 euro.

        Onverminderd de toepassing van een administratieve geldboete moet de overtreder van de bepalingen van artikel 1, 4 en 7 alsook degene die één of meerdere voorwaarden niet naleeft zich schikken naar de aanmaningen van de burgemeester zo niet, houdt de stad/gemeente zich het recht voor het te doen op kosten en risico van de overtreder.

        De stad houdt zich hetzelfde recht voor indien de organisator van de activiteit niet tijdig kan worden opgezocht.

        De burgemeester kan in toepassing van artikel 135 Nieuwe Gemeentewet ter vrijwaring van de openbare orde een randactiviteit verbieden.

        Artikel 10 : Deze verordening wordt bekendgemaakt zoals voorgeschreven in het decreet lokaal bestuur.

    • Patrimonium

      • Ieper, Bikschotestraat: erfdienstbaarheid gas- en elektriciteitsleiding Fluvius: goedkeuring.

        Voorgeschiedenis

        In zitting van 15.01.2024 besloot het college zijn principiële goedkeuring te verlenen aan de vestiging van een kosteloze erfdienstbaarheid aan Fluvius voor het aanleggen, herstellen, vervangen en onderhouden van boven- en/of ondergrondse leidingen en aanhorigheden (kasten,…) alsook de toegang voor personeel in de op het metingsplan van landmeter Bart Feys van 08.02.2023 aangeduide erfdienstbaarheidszone binnen het perceel grond kadastraal gekend als Ieper, 8e afdeling, Boezinge, sectie B, nr. 700Y met een kadastrale oppervlakte van 1366 m².  

        Juridische grond en bevoegdheden

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

        Het Bestuursdecreet van 7 december 2018 (B.S. 19.12.2018)

        Feiten, context en argumentatie

        Fluvius plande de aanleg van een laagspanningselektriciteitskabel alsook van een gasleiding naar de woningen in de uitloper van de Bikschotestraat.

        Het tracé van beide leidingen doorkruist het perceel grond kadastraal gekend als Ieper, 8e afdeling, Boezinge, sectie B, nr. 700Y met een kadastrale oppervlakte van 1366 m², waarvan de stad de eigenaar is.

        Fluvius stelt de vraag een erfdienstbaarheid te bekomen voor de aanleg van deze laagspanningselektriciteitskabel alsook voor de aanleg van een gasleiding. Het betreft een kosteloze erfdienstbaarheid voor het aanleggen, herstellen, vervangen en onderhouden van ondergrondse/bovengrondse leidingen en aanhorigheden (kasten,…) alsook de toegang voor personeel.

        Alle kosten verbonden aan de overeenkomst inzake de erfdienstbaarheid, o.a. voor metingen, zijn ten laste van Fluvius.

        De algemene administratie van de patrimoniumdocumentatie dient te worden ontslagen van zijn verplichting ambtshalve inschrijving te nemen om welke reden ook.

        Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

        Beschikkend gedeelte

        Op basis van deze overwegingen besluit de gemeenteraad met algemeenheid van stemmen :

        Artikel 1: Zijn goedkeuring te verlenen aan de vestiging van een kosteloze erfdienstbaarheid aan Fluvius voor het aanleggen, herstellen, vervangen en onderhouden van boven- en/of ondergrondse leidingen en aanhorigheden (kasten,…) alsook de toegang voor personeel in de op het metingsplan van landmeter Bart Feys van 08.02.2023 aangeduide erfdienstbaarheidszone binnen het perceel grond kadastraal gekend als Ieper, 8e afdeling, Boezinge, sectie B, nr. 700Y met een kadastrale oppervlakte van 1366 m².  

        Artikel 2: Alle kosten verbonden aan het vestigen van deze erfdienstbaarheid zijn ten laste van Fluvius.

        Artikel 3: Een notaris aan te stellen conform de beurtrol om het dossier samen te stellen en de akte te verlijden.

        Artikel 4: De algemene administratie van de patrimoniumdocumentatie te ontslaan van enige verplichting ambtshalve inschrijving te nemen.

        Artikel 5: Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van deze beslissing.

        Artikel 6: De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur te machtigen de akte en alle bijgaande stukken te ondertekenen.

    • Openbaar domein en gebouwen

      • Vernieuwen van de voetpaden en opritten langs de Elverdingestraat te Ieper - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze - 2024/TD_06/STAD

        Juridische grond en bevoegdheden

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

        Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

        De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

        De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 2° (het geraamde bedrag excl. btw overschrijdt de drempel van 750.000,00 EUR niet).

        Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

        Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

        Feiten, context en argumentatie

        In het kader van de opdracht “Vernieuwen van de voetpaden en opritten langs de Elverdingestraat te Ieper” werd een bestek met nr. 2024/TD_06/STAD opgesteld door de Afdeling Openbaar Domein Technische Dienst. 

        Het vernieuwen van voetpaden en opritten omvat o.a. volgende onderdelen : Opbraak van bestaande verharding en trottoirbanden, heraanleg van voetpaden met betonstraatstenen 22x22x8 op een fundering in zandcement van 15 cm, heraanleg van opritten met betonstraatstenen 22x22x8 op een fundering van mager beton van 20 cm voor de opritten,  leveren en plaatsen van nieuwe trottoirbanden.  Ter hoogte van Saint George’s Memorial Church wordt een verbreding van het voetpad voorzien.

        De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 148.205,00 EUR excl. btw of 179.328,05 EUR incl. 21% btw (31.123,05 EUR btw medecontractant).

        Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

        Financiële gevolgen

         

        Jaar

        Budgetartikel

        Budget

        Reeds vastgelegd

        Oud beschikbaar

        Voorgesteld

        Nieuw beschikbaar

        Datum consultatie

        2024

        AC035/0200-0/224007

        437.500,00

        170.605.70(overdrachten)

        266.894,30

        179.328,05 

         

        87.566,25

        12 februari 2024

        In functie van de jaarrekening dienen de beschikbare saldo’s van 2023 nog overgedragen te worden.

         

        Beschikkend gedeelte

        Op basis van deze overwegingen besluit de gemeenteraad met algemeenheid van stemmen :

        Artikel 1: Het bestek met nr. 2024/TD_06/STAD en de raming voor de opdracht “Vernieuwen van de voetpaden en opritten langs de Elverdingestraat te Ieper”, opgesteld door de Afdeling Openbaar Domein Technische Dienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 148.205,00 EUR excl. btw of 179.328,05 EUR incl. 21% btw (31.123,05 EUR btw medecontractant).

        Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

        Artikel 3: De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

        Artikel 4: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 0200-0/224007/BESTUUR/CBS/0/IP-94 (actie AC035).

        Artikel 5: Het College van Burgemeester en Schepenen te gelasten met de uitvoering van deze beslissing.

      • Heraanleg van KWS-verharding in de Leopold III-laan - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze - 2024/TD_05/STAD

        Feiten, context en argumentatie

        In het kader van de opdracht “Heraanleg van KWS-verharding in de Leopold III-laan” werd een bestek met nr. 2024/TD_05/STAD opgesteld.
        Het betreft het plaatselijk herstel van slechte stukken van de toplaag en een minieme uitbraak van een stukje fietspad in de bocht.
        De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 46.579,60 EUR excl. btw of 56.361,32 EUR incl. 21% btw (9.781,72 EUR btw medecontractant).
        Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

        Financiële gevolgen

         

        Jaar

        Budgetartikel

        Budget

        Reeds vastgelegd

        Oud beschikbaar

        Voorgesteld

        Nieuw beschikbaar

        Datum consultatie

        2024

        0200-0/224007/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (ACS47)

        363.750,00

        19.130,10

        344.619,90

        56.361,32  

        288.258,58

        12 februari 2024

         

         

        Beschikkend gedeelte

        Op basis van deze overwegingen besluit de gemeenteraad met algemeenheid van stemmen :

        Artikel 1: Het bestek met nr. 2024/TD_05/STAD en de raming voor de opdracht “Heraanleg van KWS-verharding in de Leopold III-laan” worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 46.579,60 EUR excl. btw of 56.361,32 EUR incl. 21% btw (9.781,72 EUR btw medecontractant).

        Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

        Artikel 3: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 0200-0/224007/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie ACS47).

        Artikel 4: Het College van Burgemeester en Schepenen te gelasten met de uitvoering van deze beslissing.

    • Sport

      • Bouw kleedkamers voetbal Vlamertinge - toetreding tot raamovereenkomst van Sport Vlaanderen- goedkeuring

        Juridische grond en bevoegdheden

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), en latere wijzigingen.
        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
        Het Bestuursdecreet van 7 december 2018 (B.S. 19.12.2018)
        De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, in bijzonder de artikelen 2, 6°a) en 7°b) en 47§2 inzake de aankoopcentrales.
        Het Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

        Feiten, context en argumentatie

        In zitting van 5 februari 2024 heeft de gemeenteraad de toetreding tot de aankoopcentrale van Sport Vlaanderen goedgekeurd met het oog op de aanleg van het voetbalveld KVK 1 in kunstgras.  Onder de noemer Sportspurt Vlaanderen biedt deze aankoopcentrale 34 groepsaankopen aan, waarop geïnteresseerde sportaanbieders (lokale besturen, clubs, private sector, verenigingen, …) beroep kunnen doen. Een groepsaankoop is een uitgelezen manier om kwalitatieve sportinfrastructuur aan te kopen aan een lage(re) prijs. Hierbij worden lokale besturen ontzorgd van de administratieve formaliteiten verbonden aan een overheidsopdracht.  Een van die groepsaankopen betreft de huur of aankoop van kleedkamercontainers.

        Na de passage van storm Eunice werd een kleedkamerblok van voetbalclub Vlamertinge vernield door een omgevallen boom. Nadat het verzekeringsdossier werd afgesloten, is onderzocht hoe nieuwe kleedkamers opgetrokken konden worden.

        Er wordt ook voorgesteld om tot aankoop van kleedkamercontainers over te gaan voor de voetbalterreinen van Vlamertinge binnen deze overeenkomst. Sport Vlaanderen heeft deze raamovereenkomst gegund aan Warsco Units.

        De architect belast met de opdracht om het ontwerpen en plaatsen van de kleedkamers binnen dit raamcontract heeft een voorstel uitgetekend en afgetoetst met de firma Warsco. Het ontwerp houdt rekening met de huidige EPB bepalingen en de isolatienormen. Het ontwerp is gasloos. Via warmtepompen worden de kleedkamers verwarmd alsook het sanitair water.

        Het voorstel betreft 4 containermodules waarin 2 kleedkamers met doucheruimte, 1 scheidsrechtergedeelte en 1 toilet aanwezig voor een geraamde kostprijs van 212.983,69 EUR, btw inbegrepen.

        Om de timing van levering (leveringstermijn bedraagt drietal maanden) en plaatsing niet in het gedrang te brengen wordt voorgesteld om op korte termijn tot bestelling over te gaan, in synergie met de opgestarte procedure voor de aflevering van de omgevingsvergunning, waarvan de essentiële principes zijn doorsproken met de dienst ruimtelijke ordening.

        Financiële gevolgen
        Jaar Budgetartikel Budget Reeds vastgelegd Oud beschikbaar Voorgesteld Nieuw beschikbaar Datum consultatie
        2023 ACS012/0742/221000  €  €  332.056,63  212.983,69  119.072,94 14/02/2024
        Beschikkend gedeelte

        Op basis van deze overwegingen besluit de gemeenteraad met 17 ja stemmen en 2 onthoudingen (de raadsleden Six en Dehollander) tegen 8 neen stemmen (de raadsleden De Roo, Laurens, Desomer, Williams, Durnez, De Groote, Gheysens en Dehaerne) :

        Artikel 1: akkoord te gaan met de instap in de raamovereenkomst van Sport Vlaanderen, Sportspurt, inzake de huur of aankoop van kleedkamercontainers.

        Artikel 2: over te gaan tot de bestelling van 4 containermodules waarin 2 kleedkamers met doucheruimte, 1 scheidsrechtergedeelte en 1 toilet aanwezig voor een geraamde kostprijs van 212.983,69 EUR, btw inbegrepen.

        Artikel 3: de kosten van deze aankoop te financieren met de beschikbare kredieten ingeschreven op budgetcode 2023/ACS012/0742/221000, over te dragen naar dienstjaar 2024.

         

    • Omgeving

      • Impuls De Vloei door verkoop 22 sociale kavels aan de woonmaatschappij Ons Onderdak - goedkeuring

        Juridische grond en bevoegdheden

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 2, 40, 56 en 57, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen.

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

        Het Bestuursdecreet van 7 december 2018 (B.S. 19.12.2018).

        Feiten, context en argumentatie

        Om de verdere ontwikkeling van de Vloei te bespoedigen en op korte termijn tot bijkomende realisatie van wooneenheden te komen, werd nagegaan in welke mate Ons Onderdak sociale kavels van de stad kan verwerven voor de bouw van sociale koop- en/of verhuurwoningen. Voor velen is de drempel om een kavel aan te kopen en zelf een woning te realiseren te hoog, kant en klare woningen zijn beter in trek. Het bespoedigen van de verkoop kan de verkaveling en de verkoop van resterende percelen een positieve impuls geven en bijdragen tot een oplossing voor de ergernissen van de huidige bewoners en het reduceren van de onderhoudskosten van braakliggende percelen. Samenwerken met de woonmaatschappiij Ons Onderdak heeft daarbij het voordeel dat ook de sociale doelstelling van de verkaveling De Vloei gerespectereerd en behouden kan blijven.

        Sociale bouwmaatschappij Ons Onderdak staat ervoor open percelen aan te kopen in functie van het bouwen van een mix van sociale koop- en verhuurwoningen. Volgende 22 sociale kavels, samen zo’n 4.317 m², wil Ons Onderdak in overweging nemen:    

        • blok 1 nrs. 36 – 37 – 38 – 39 – 40 met een oppervlakte van 973m²
        • blok 2 nrs. 64 – 65 – 66 - 67 met een oppervlakte van 771m²
        • blok 3 nrs. 86 – 87 – 88 – 89 met een oppervlakte van 846m²
        • blok 4 nrs. 104 – 105 – 106 - 107 met een oppervlakte van 683m²
        • blok 5 nrs. 164 – 165 – 166 – 167 – 168 met een oppervlakte van 1.044m²

         

        Naast deze 22 percelen heeft de stad momenteel nog 22 andere percelen (13 vrije kavels en 9 sociale kavels) te koop. 

        De raad van bestuur van de woonmaatschappij Ons Onderdak heeft in zitting van 20 december 2023 haar goedkeuring verleend aan het voorstel tot verwerving in functie van de ontwikkeling van 9 sociale huurwoningen en 13 sociale koopwoningen. 

        De kostprijs voor de aankoop en uitrusting van de grond bedroeg voor deze 22 kavels 412.705,20 euro. 

        Verkoop aan de particulier als sociale kavels voorzag een inkomst van 582.795,00 euro.

        Verkoop aan de woonmaatschappij ifv sociale huur (9) en sociale koop (13) staat voor een inkomst van 514.624,80 euro voor de totale oppervlakte van 4.318,66 m², dit impliceert een gemiddelde prijs van 119,21 euro/m². De aanpassing van de verkoopwaarde van de grond is noodzakelijk om het voor de woonmaatschappij haalbaar te maken, rekening met de subsidiering van sociale huisvesting. Het blijft evenwel zeker een aanvaardbare prijs voor de stad. Daarbij wordt de sociale doelstelling van deze kavels behouden en is er de garantie dat er op korte termijn tot realisatie van die woningen zal kunnen worden overgegaan.

        Er wordt gevraagd om ambtshalve ontslag van inschrijving van de akte te verlenen aan de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.

        Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

        Beschikkend gedeelte

        Op basis van deze overwegingen besluit de raad met algemeenheid van stemmen :

        Artikel 1: de beslissing genomen door de gemeenteraad in haar zitting van 1 februari 2021 'Grondruil met Ons Onderdak van 8 sociale kavels de Vloei voor woonuitbreidingsgebied Oude Kortrijkstraat-goedkeuring' in te trekken.

        Artikel 2: de beslissingen genomen door de gemeenteraad in haar zittingen van 7 maart 2016, 4 juli 2016 en 4 december 2017 voor wat betreft de prijszetting voor de kavels nummers 36 – 37 – 38 – 39 – 40 - 64 – 65 – 66 - 67 -86 – 87 – 88 – 89 - 104 – 105 – 106 - 107 - 164 – 165 – 166 – 167 – 168 in te trekken.

        Artikel 3: akkoord te gaan met het voorstel tot verkoop van de 22 sociale kavels, met een totale oppervlakte van 4.318,66 m², aan de woonmaatschappij Ons Onderdak in functie ontwikkeling voor sociale huur- en koopwoningen en dit tegen 514.624,80 euro (gemiddelde prijs van 119,21 euro/m²).

        Artikel 4: om ambtshalve ontslag van inschrijving van de akte te verlenen aan de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.

        Artikel 5: het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van deze beslissing.

        Artikel 6: de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur te gelasten met het ondertekenen van de nodige overeenkomsten.

      • Aanstellen OVAM GAS-vaststellers voor handhaving zwerfvuil

        Juridische grond en bevoegdheden

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 56 en 57, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

        Het Bestuursdecreet van 7 december 2018 (B.S. 19.12.2018)

        Nieuwe gemeentewet, artikel 119, 119 bis en 135

        Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en latere wijzigingen.

        Koninklijk besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van een gemeentelijke administratieve sanctie.

        Feiten, context en argumentatie

        In samenwerking met OVAM kan er een beroep gedaan worden op zwerfvuilhandhavers die zich uitsluitend met de controle op zwerfvuil bezighouden. De zwerfvuilhandhavers opereren als GAS-vaststellers in samenwerking met de stad en op basis van de bepalingen over zwerfvuil in de zonale politieverordening openbare orde.
        De gemeenteraad wijst de betrokken overheid of entiteit aan waarvan de personeelsleden bevoegd zijn voor de vaststelling van de inbreuken die uitsluitend het voorwerp kunnen uitmaken van een administratieve sanctie. 

        Beschikkend gedeelte

        Op basis van deze overwegingen besluit de gemeenteraad met algemeenheid van stemmen de OVAM aan te stellen als overheid en entiteit die vaststellingen mag doen voor de gemeentelijke administratieve sancties op het grondgebied van Ieper, dit voor de vaststelling van overtredingen op artikel 3.1.4, 3.2.1 1°, 3.2.1 2°, 3.2.6, 3.3.1 1°, 3.3.1 3° en 5.1.1.11 van de algemene zonale politieverordening openbare orde ARRO Ieper.

    • Archief

      • Definitieve goedkeuring van nieuwe straatnamen (Westkaaipark, Ypermanpark, Blauwhofdreef, Voutepad)

        Voorgeschiedenis

        Een aantal parken en paden hebben nog geen officiële straatnaam.

        Juridische grond en bevoegdheden

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), en latere wijzigingen, meer bepaald de artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

        De wet van 29 juli 1991 aangaande de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen

        Het Bestuursdecreet van 7 december 2018 (B.S. 19 december 2018)

        Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen, gewijzigd op 1 juli 1987, 4 februari 1997 en 29 november 2002

        De principiële goedkeuring van deze nieuwe straatnamen door de gemeenteraad op 6 november 2023 (GR 2023/257)

        De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 5 februari 2024 om dit punt op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen

        Feiten, context en argumentatie

        De straatnamencommissie vergaderde op 9 oktober 2023 en suggereert volgende nieuwe namen

        A. Voor het park gelegen tussen het Westkaaipad, de Molenweg en de Ieperlee, en aansluitend op de Westkaai
        WESTKAAIPARK
        Verantwoording: ligging langs de westelijke zijde (kaai) van het kanaal Ieper-Ijzer

        B. Voor het nieuwe park in St-Jan stelt de commissie vast dat deze gronden eeuwenlang toebehoorden aan het Godshuis der Hoge Zieken (nadien Burgerlijke Godshuizen). Behalve toponiemen met “Hoge Zieken” of “Leprozerie” of een verwijzing naar “Jan Yperman” konden geen andere passende historische namen gevonden worden. Derhalve voor het park aangelegd ten zuiden en ten oosten van het Jan Yperman Ziekenhuis, zuidelijk strekkend tot aan de Bellewaerdebeek en het Bellewaardebeekpad
        YPERMANPARK (met als bijkomende toevoeging op het straatnaambord “Jan (°ca 1260-+ca 1330), arts”)
        Verantwoording: middeleeuwse Ieperse arts

        C. Voor de dreef lopende noordwaarts vanaf een insprong van de Poperingseweg naar de Galgebossen wordt vastgesteld dat de nieuwe naam enkel dient te gelden ten noorden van de huisnummers Poperingseweg 332 en 334, zodat er geen adresaanpassingen nodig zijn. Derhalve voor de dreef ten noorden van deze huisnummers en noordwaarts lopende tot aan de Galgebossen
        BLAUWHOFDREEF
        Verantwoording: de hoeve op de westzijde van de insprong van de Poperingseweg (huidig huisnummer 332) staat bekend als Blauwhof

        D. Voor het tot op heden nog naamloze noord-zuid-lopende verbindingspad tussen de Hoge Voute (tussen de huisnummers Hoge Voute 27 en 29) en de Lage Voute (tussen de huisnummers Lage Voute 23 en 25)
        VOUTEPAD
        Verantwoording: verbindingspad tussen de Hoge Voute en de Lage Voute.

        De Gemeenteraad keurde op 6 november 2023 (GR 2023/257) deze namen principieel goed.

        Er volgde een openbare bekendmaking op 10 november 2023. Er werden geen opmerkingen of bezwaren ontvangen.

        Het schepencollege besliste op maandag 5 februari 2024 om dit punt ter definitieve goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen (CBS 2024/264).

        Beschikkend gedeelte

        Op basis van deze overwegingen besluit de gemeenteraad met algemeenheid van stemmen de nieuwe straatnamen Westkaaipark, Ypermanpark, Blauwhofdreef, Voutepad definitief goed te keuren.

      • Principiële goedkeuring van nieuwe straatnamen (Driekoningenpad, Mortagnedreef)

        Voorgeschiedenis

        Een aantal paden hebben nog geen officiële straatnaam

        Juridische grond en bevoegdheden

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), en latere wijzigingen, meer bepaald de artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

        De wet van 29 juli 1991 aangaande de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen

        Het Bestuursdecreet van 7 december 2018 (B.S. 19 december 2018)

        Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen, gewijzigd op 1 juli 1987, 4 februari 1997 en 29 november 2002

        De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 12 februari 2024 om dit punt op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen.

        Feiten, context en argumentatie

        De straatnamencommissie vergaderde op 22 januari 2024 en suggereert volgende nieuwe namen:

        A. Voor het nieuwe wandelpad tussen de Kemmelseweg en de Rijselseweg juist ten zuiden van de (voormalige) kazerne

        DRIEKONINGENPAD  

        Verantwoording: het pad treft de Rijselseweg in de omgeving van de voormalige herberg Drie Koningen, voor het eerst vermeld in 1722; het gebied bezuiden de Rijselpoort staat op kaarten en in de pers vanaf de 18de eeuw tot aan de Eerste Wereldoorlog als "Trois Rois" of "Drie Koningen" aangegeven

        B. Voor de dreef in Elverdinge lopende ten noorden van de Warande en oost-west tussen de Vlamertingestraat en de Sint-Livinusstraat

        MORTAGNEDREEF (met op het straatnaambord: heren van Elverdinge, 13de-14de eeuw)

        Verantwoording: heren van Elverdinge tussen ca. 1250 en ca. 1311. 

        Het schepencollege besliste op maandag 12 februari 2024 om dit punt aan de gemeenteraad voor te leggen.

        Beschikkend gedeelte

        Op basis van deze overwegingen besluit de gemeenteraad met algemeenheid van stemmen de gesuggereerde nieuwe straatnamen Driekoningenpad en Mortagnedreef principieel goed te keuren.

    • Bibliotheek

      • Integratie spelotheek - realisatie nieuw meubilair bibliotheek - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze - 2024/BIB_01/STAD

        Juridische grond en bevoegdheden

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

        Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

        De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

        De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 143.000,00 EUR niet).

        Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

        Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

        Feiten, context en argumentatie

        In het kader van de opdracht “Integratie spelotheek - realisatie nieuw meubilair bibliotheek” werd een bestek met nr. 2024/BIB_01/STAD opgesteld.

        De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 57.851,24 EUR excl. btw of 70.000,00 EUR incl. 21% btw.

        Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

        Financiële gevolgen

         

        Jaar

        Budgetartikel

        Budget

        Reeds vastgelegd

        Oud beschikbaar

        Voorgesteld

        Nieuw beschikbaar

        Datum consultatie

        2024

        AC005/0703-0/221007

        118.955,50

        0

        118.955,50

        70.000,00

        48.955,50

        13/02/2024

         

        In bijlage:

        • Bijhorende documenten overheidsopdracht: bestek met nr. 2024/BIB_01/STAD.
        Beschikkend gedeelte

        Op basis van deze overwegingen besluit de gemeenteraad met algemeenheid van stemmen :

        Artikel 1: Het bestek met nr. 2024/BIB_01/STAD en de raming voor de opdracht “Integratie spelotheek - realisatie nieuw meubilair bibliotheek” worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 57.851,24 EUR excl. btw of 70.000,00 EUR incl. 21% btw.

        Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

        Artikel 3: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024 onder budgetcode AC005/0703-0/221007.

        Artikel 4: Het College van Burgemeester en Schepenen te gelasten met de uitvoering van deze beslissing.

    • Ruimtelijke planning

      • Opdracht - Opmaak gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Reconversie Oostkaai met inbegrip van de planMERscreening - Goedkeuring verrekening 2 - RO2020/01

        Juridische grond en bevoegdheden

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

        Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

        De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

        De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 139.000,00 EUR niet).

        Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 38/5 (Niet-wezenlijke wijziging).

        Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

        Feiten, context en argumentatie

        Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 10 augustus 2020 goedkeuring aan de gunning van de opdracht “Opmaak gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Reconversie Oostkaai met inbegrip van de planMERscreening” aan Antea Group, Buchtenstraat 9 te 9051 Sint-Denijs-Westrem tegen de voorwaarden vermeld in de offerte van deze inschrijver (35.102,10 EUR btw incl.).

        De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. RO2020/01.

        Tijdens de uitvoering van de opdracht blijkt dat het noodzakelijk is om volgende wijzigingen aan te brengen:

        -          actualisatie statistische data (1.870,00 EUR excl. btw)

        -          herdefiniëren uitgangspunten voor het reconversieproject (1.306,00 EUR excl. btw)

        -          heruitwerken planalternatieven (1.658,00 EUR excl. btw)5.849,14

         

        Totaal van de

        bijbestellingen excl. btw

        =

         4.834,00

        Btw

        +

         1.015,14

        TOTAAL

        =

         5.849,14

         

        Deze verrekening en de vorige reeds betaalde verrekening (opstellen nota ‘kritische succesfactoren’ ten bedrage van 2.460,00 EUR excl. btw of 2.976,60 EUR incl. btw) overschrijden het bestelbedrag met 25,14%, waardoor het totale bestelbedrag na verrekeningen nu 36.304,00 EUR excl. btw of 43.927,84 EUR incl. btw bedraagt.

        Voor  deze verrekening wordt geen termijnsverlenging toegekend.

        De leidend ambtenaar verleende gunstig advies.

        Financiële gevolgen

         

        Jaar

        Budgetartikel

        Budget

        Reeds vastgelegd

        Oud beschikbaar

        Voorgesteld

        Nieuw beschikbaar

        Datum consultatie

        2024

        0610-0/214000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie ACS194)

         

        190.847,44

        85.847,44

        105.000,00

        5.849,14

        99.150,86

        13/02/2024

         

        Beschikkend gedeelte

        Op basis van deze overwegingen besluit de gemeenteraad met algemeenheid van stemmen :

        Artikel 1: Goedkeuring wordt verleend aan verrekening 2 - Actualisatie statistische data, herdefiniëren uitgangspunten voor het reconversieproject en heruitwerken planalternatieven van de opdracht “Opmaak gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Reconversie Oostkaai met inbegrip van de planMERscreening” voor het totaal bedrag in meer van 4.834,00 EUR excl. btw of 5.849,14 EUR incl. btw (1.015,14 EUR).

        Artikel 2: De uitgave voor deze verrekening is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 0610-0/214000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie ACS194).

        Artikel 3: Het College van Burgemeester en Schepenen te gelasten met de uitvoering van deze beslissing.

  • Interpellaties

    • Beperkingen rond Unesco-sites. (Interpellatie van raadslid Desomer)

      Feiten, context en argumentatie

      Na de gepaste trots in september vorig jaar, over de erkenning van heel wat sites als Unesco erkende WO I-relicten, waaronder onze Menenpoort, kwam enkele dagen geleden de melding dat in een perimeter van 3 km rond elke site windturbineprojecten voortaan moeten worden geweerd.

      Dit heeft een grote impact op de eventuele toekomstige plaatsing van windmolens op Iepers grondgebied. Nochtans is er de belofte van dit bestuur via de burgemeesterconvenant (ook opgenomen in het klimaatplan) om de CO2 uitstoot met 40% te beperken tegen 2030. Daarvan zou opnieuw volgens het klimaatplan 20% reductie worden gerealiseerd via windmolenprojecten.

      Daarenboven baart deze demarche ons ook zorgen met het oog op andere toekomstige ontwikkeling als opeens nog extra bijkomende beperkingen binnen deze of een andere perimeter zouden worden opgelegd.

      We vragen ons als fractie dan ook af of deze beperkingen werden doorgesproken met de stad voorafgaand aan de beslissing. Moeten we nog extra restricties verwachten?

      Bijkomend ook de vraag of er überhaupt nog mogelijkheden zijn voor het plaatsen van windmolens op Iepers grondgebied als we uitgaan van die straal van 3 kilometer rond elke erkende site.

    • Herziening afbakening kleinstedelijk gebied Ieper. (Interpellatie van raadslid Gheysens)

      Feiten, context en argumentatie

      Februari 2024, in het Belgisch Staatsblad vinden we de scopingnota voor het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan Herziening afbakening kleinstedelijk gebied Ieper terug. Eindelijk wat vordering in dit dossier! In de GECORO ll, werd er een nieuwe infosessie op 28 maart in auris hiervoor aangekondigd. Maar echter niks vermeld over de nieuwe contouren, en qua timing is dit echter meer uitstel dan vooruitgang.

      Zowel bij zone 1, zone 5, zone 6 en zone 7, zijn er significante wijzigingen qua contour doorgevoerd. Is hier in overleg getreden met de buurt en de landbouwers? Waarom nu plots deze uitbreidingen? Welke inkleuringen krijgen deze zones? Is het geboden om steeds naast bedrijvigheid ook groenvoorzieningen in te kleuren, daar bij elk nieuw aangesneden industrieterrein toch ruime groenzones rondom meegenomen worden?

      Bij zone 1 worden de zones tot aan het kanaal meegenomen. Wat is hiervan de bedoeling daar dit vooral een zone is om de Yperlee te onderhouden, en vooral natuur is.

      Zone 5 is in oppervlakte gestegen tot 47ha met als uiterste grens de Kruiskalsijdestraat. Deze grens, als buitengrens voor woonuitbreiding, recreatie, groen en handel, is het afwegen waard, daar dit ook dit gebied zal ontsluiten.

      Zone 6 is verdrievoudigd in oppervlakte en neemt het volledige gebied mee tussen Groenestraat-Briekestraat, Noorderring, Brugseweg en A19. Vooral landbouwgebied met een oppervlakte van 70ha. Dit moet verder onderzocht worden in het plan-MER, en staat voor ruimte voor bedrijvigheid en ruimte voor groenvoorzieningen. Is dit de toekomstige noordelijke groene lob die jullie voor ogen hebben? Willen jullie de nieuwe industriezone waar we ondertussen al 6 jaar niets van horen misschien in de achtertuin van de huizen van de bewoners van Sint-Jan leggen?

      Zone 7 is volledig nieuw en ligt in erfgoed ‘slagveld Pilkem Ridge’. Zien jullie hier geen problemen? Waarom een dergelijke groot (68ha) actief landbouwgebied nu opeens aansnijden?   

      Als CD&V hebben we vragen over het waarom van deze herschikking. Is dit op vraag van deze meerderheid? En daarenboven krijgen we bij bepaalde zones het gevoel dat jullie met dit PRUP nog vlug wat landbouwgrond gaan innemen met mogelijkse ontwikkeling, nu de bovenlokale politiek de recente beloftes naar landbouw toe, nog niet uitgeschreven heeft.

    • Wijziging natuurbeheerplan ijzervallei. (Interpellatie van raadslid Gheysens)

      Feiten, context en argumentatie

      Landbouw, als strategische sector om iedereen dagelijks een bord eten voor te schotelen, hebben we blijkbaar niet meer nodig in Vlaanderen. Nog maar enkele weken na de onmiddelijke stopzetting van aankoop landbouwgrond met overheidsmiddelen door ANB, ligt het dossier voor de wijziging en uitbreiding van natuurbeheerplan Ijzer- en Handzamevallei, bij jullie met de vraag tot advies. We lezen positief goedgekeurd met maximum 50% bijkomende bebossing en andere helft dient open gehouden te worden als hooiland of graasweide.

      Van dit gebied ligt er ongeveer 22 ha op Ieperse bodem. De wijziging houdt een opschaling natuurbeheer tot type 4 in en bebossing van de volledige oever tegen Steenstraete, 3,82ha groot. Type 4 is beheren als een natuurreservaat, en wat houdt bepaalde instanties dan nog tegen om het ganse gebied, een 900ha, effectief als reservaat te herkennen? Dan is de impact op onze landbouwbedrijven niet te beschrijven. Denk maar aan de Uitkerkse polder, waar landbouw zou moeten samengaan met natuur, maar nu bijna onmogelijk gemaakt wordt!

      Binnen het globaal kader is er voorkooprecht en subsidiëring voor aankoop van grond als uitzondering. ANB hoopt er vochtige graslanden zoals enkele eeuwen terug te herstellen door zowel het zomer- als winterwaterpeil te verhogen. Allemaal zaken die op de dagelijkse bedrijfsvoering van onze Ieperse landbouwbedrijven in deze streek een serieuze impact kunnen hebben.

      Maar ook burgers kunnen getroffen worden. Een hoger waterpeil, betekent bovendien minder buffercapaciteit voor water bij aanhoudende of plots hevige regenval. Dit najaar is duidelijk gebleken dat door het te laat overschakelen van zomerpeil, naar winterpeil, de buffer zodanig klein was dat er vlug bepaalde laaggelegen gebieden blank kwamen te staan en huizen onder water liepen. Immers is alle afwatering van het ijzerbekken, waartoe groot Ieper behoort, afhankelijk van de capaciteit van het sluizencomplex te Nieuwpoort. Buffering is dus cruciaal!

  • Vragen en antwoorden

    • Werken St-Maartensplein. (Vraag van raadslid Desomer)

      Feiten, context en argumentatie

      We kunnen verkeerd zijn maar we hebben de indruk, en heel wat bewoners, met ons, dat de afwerking van het laatste stuk van het St Maartensplein blijft aanslepen. Met de Ieperse hoogdag in het achterhoofd op 12 mei vroegen we ons af wanneer de werken worden afgerond.

    • Minneplein. (Vraag van raadslid Six)

      Feiten, context en argumentatie

      Al meermaals werden wij gecontacteerd door bewoners van het korte stukje van het Minneplein (zie kaartje foto 1) met de vraag of wij hen kunnen helpen met hun probleem. Via de verkeerscommissie heb ik hun probleem al aangekaart maar zonder positieve respons. 

      Sedert de gewijzigde verkeerssituatie in de Elverdingestraat is hun probleem nog precairder geworden.

      Niet alleen tijdens de piekmomenten, voor- of na schooltijd, is het er een warboel want feitelijk de ganse dag door is het er druk. De stoeppaaltjes op de stoep brengen geen heil, parkeren op de weinige plaatsen doe je er best met ingeklapte spiegels en fietsers en voetgangers kunnen maar beter goed bij de pinken zijn. Ook het dubbelparkeren en parkeren voor de garage van sommigen die vlug in en uit naar de bank gaan, is dagelijkse kost. Allemaal misschien maar kleine ergernissen volgens zij die niet in dat deel van de straat wonen maar je zal er maar wonen…

      Ik ben geen verkeersdeskundige maar durf toch te vragen of eenrichtingsverkeer in dat stukje straat niet de oplossing zou kunnen zijn.

      In naam van de bewoners hoop ik op een positieve respons alsook op een effectieve aanpak van dat aanslepende probleem… 

      Graag had ik nu geweten:

      1/ welk gevolg er aan dit punt zal gegeven worden.

      2/ welke oplossingen er mogelijk zijn op korte termijn en op langere termijn. 

    • Containers asielcentrum. (Vraag van raadslid Six)

      Feiten, context en argumentatie

      Dat wij geen voorstander zijn van het asielcentrum is ondertussen geweten. Daarom ook dat wij alles met argusogen blijven volgen…

      Naar ik vernomen heb, zou er een probleem zijn met de aanlevering van de containers. Daarom dat ik mij opnieuw richt tot mevrouw de schepen in de hoop dat ik deze keer wel een antwoord krijg op alle vragen. Het argument van de zogenaamde  “schending van de privacy” kan deze keer alvast niet aangehaald worden…. 

      Mijn concrete vragen zijn:

      1/ Klopt het dat er een probleem is met de aanlevering van de containers?

      2/ Indien ja: wat is de reden daarvan?

      3/ Wanneer start de opbouw van de containers?

      4/ Zijn er sedert de vorige maand bijkomende asielzoekers opgevangen in de voormalige kazerne?

    • Waarom ging het prikkelarm moment niet door ? (Vraag van raadslid Vancayseele)

      Feiten, context en argumentatie

      Op de gemeenteraad van 2 maart 2020 stelde Groen Ieper voor om tijdens de foren een prikkelarm moment te voorzien. Ook op deze editie van de Kattenfoor zou zo’n moment worden voorzien op dinsdag 27 februari van 16.30 uur tot 18.30 uur. 

      Echter toen we aankwamen hoorden we van ver al het geschreeuw door de microfoon en een kakofonie muziek die verschillende standen tegen elkaar speelden, daarnaast flikkerden bij de meeste standen nog alle lichten. Bijzonder jammer. 

      In ons stadsmagazine wordt Wereldautismedag gepromoot, maar het lukt ons nog niet om een toegankelijk moment te organiseren gedurende de foor. Practice what you preach zou ik zeggen. 

      Vanuit Groen Ieper stellen we ons volgende vragen:

      -       Werd dit moment met alle foorkramers afgesproken of wilden enkelingen niet meedoen?

      -       Heeft het bestuur dit ook vastgesteld?

      -       Werden de foorkramers voldoende ingelicht?

      -       Kan er in de toekomst beter worden overlegd en duidelijke communicatie worden voorzien voor de kramen zodat dit moment wordt geduid naar bezoekers?

    • Muur Vermeerschstraat. (Vraag van raadslid Dehaerne)

      Feiten, context en argumentatie

      Reeds enkele keren was er een informele mail in verband met de situatie van de muur in de Vermeerschstraat.
      Graag vragen we hier expliciet welke stappen er zullen genomen worden om een oplossing te vinden voor de bouwvallige muur in de Vermeerschstraat.
      De bewoners van die straat zijn reeds lang vragende partij.
      We hopen op een constructief overleg met om deze situatie op te lossen.
      Kan het bestuur dit opvolgen?

  • Mededelingen

    • Mededelingen.

      Voorgeschiedenis

      close

      Feiten, context en argumentatie
      • Politiebesluit gouverneur verkiezingen 9 juni 2024.
      • Agenda bestuur 2024: Wijziging data BCSD 2024 - de zittingen van 22 juli, 12 en 26 augustus zijn geschrapt. Ze worden vervangen door zittingen op 29 juli en 19 augustus.

Namens Gemeenteraad,

Stefan Depraetere
Algemeen directeur

Ann-Sophie Himpe
Voorzitter