Terug
Gepubliceerd op 08/11/2023

Besluit  Gemeenteraad

ma 06/11/2023 - 19:30

Reglement over de toelage ter ondersteuning van projecten van ngo’s voor internationale solidariteit - goedkeuring

Aanwezig: Ann-Sophie Himpe, Voorzitter
Philip Bolle, Patrick Benoot, Ives Goudeseune, Valentijn Despeghel, Diego Desmadryl, Dimitry Soenen, Eva Ryde, Schepenen
Thijs Descamps, Sarah Bouton, Gaetan Dumoulin, Danny Metsu, Evelyn Bouchaert, Andy Verkruysse, Katrien Desomer, Jo Baert, Peter De Groote, Stephaan De Roo, Miet Durnez, Jan Laurens, Stefaan Williams, Miguel Gheysens, Peter Dehaerne, Sam Vancayseele, Diederik Vandenbilcke, Nancy Six, Saskia Dehollander, Raadsleden
Stefan Depraetere, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Emmily Talpe, Burgemeester
Edouard Wallays, Jan Delie, Hans Feys, Raadsleden
Juridische grond en bevoegdheden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018 (B.S. 19.12.2018)

Feiten, context en argumentatie

Stad Ieper engageert zich al vele jaren voor internationale solidariteit. Tot voor kort had stad Ieper een eigen projectwerking in Wa (Ghana).

De stad zet dit engagement voor internationale solidariteit onverminderd verder met een stedelijke adviesraad, ondersteuning van stage en vrijwilligerswerk, ondersteuning van lokaal erkende verenigingen, etc. Het is echter niet de bedoeling om zelf nog projecten in het buitenland op te zetten gezien het onmogelijk is om de opvolging van hieruit voldoende te garanderen. In de toekomst wil stad Ieper beroep doen op internationale ngo's. Daarom werd onderstaande reglement opgemaakt.

De focus ligt niet louter op financiële steun aan ngo's. Het is de bedoeling dat alle Ieperlingen nauw betrokken worden. Zo kunnen alle Ieperlingen projecten van ngo's voorstellen, waarna de stedelijke raad Internationale Solidariteit advies geeft aan het schepencollege voor de keuze van één of meerdere projecten. Bovendien moet het ook mogelijk zijn om te sensibiliseren/communiceren over de gesteunde projecten (naar Ieperlingen, scholen,...).

Stad Ieper kiest expliciet om de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals of SDG’s) van de VN als kapstok te gebruiken. Dat maakt het mogelijk om meerdere jaren rond één thema te werken voor de keuze van projecten en voor het uitwerken van sensibiliserings- en communicatiemateriaal. 

Financiële gevolgen

De vereiste middelen zijn voorzien in het meerjarenplan van stad Ieper op ACS424/0160-0/649830/STAD/CBS/IP-GEEN.

Adviezen

De Noord-Zuid-raad adviseert unaniem positief. Dit dankzij een participatief proces van bijna een jaar, waarbij de adviesraad meermaals feedback kon geven over het ontwerp van dit reglement. Dit reglement kwam aan bod op volgende bijeenkomsten van de Noord-Zuid-raad: 23/01/2023, 15/03/2023, 25/04/2023, 12/06/2023 en 18/09/2023.

De juridische dienst en de financiële dienst adviseren positief.

Beschikkend gedeelte

Op basis van deze overwegingen besluit de gemeenteraad met 25 ja stemmen tegen 2 neen stemmen (de raadsleden Six en Dehollander) :

Artikel 1: het reglement betreffende de toelage ter ondersteuning van projecten van ngo’s voor internationale solidariteit goed te keuren als volgt:

Artikel 1:

§1 Internationale solidariteit gaat over rechtvaardigheid. Het gaat over het nastreven van universele mensenrechten binnen de grenzen van de planeet. Internationale solidariteit realiseren is een gedeelde verantwoordelijkheid van iedereen. Het is een hoopvol verhaal.

§2 Ngo (niet-gouvernementele organisatie) is een verzamelnaam voor organisaties die niet onder de overheid vallen en die een bepaald maatschappelijk, sociaal of wetenschappelijk doel willen bereiken. Ngo's zijn non-profitorganisaties (organisaties zonder winst als doel). Een ngo werkt meestal met vrijwilligers en geld van donateurs.

§3 Dit reglement beperkt zich niet tot de erkende Belgische ngo's.

Artikel 2:

§1: Voor deze steun selecteert stad Ieper één van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals of SDG’s) van de VN als thema dat gebruikt wordt voor één of meerdere jaren.

§2: Stad Ieper selecteert jaarlijks één of meerdere projecten van ngo’s die werkzaam zijn in een land dat voorkomt op de 'DAC List of ODA Recipients' in de categorie ‘least developed countries’. Het project moet passen binnen het gekozen thema, overeenkomstig artikel 2 §1.

Artikel 3: Iedereen kan SDG-thema’s en projecten van ngo’s voorstellen aan de dienst Internationale Solidariteit. Voor de keuze wordt advies ingewonnen bij de stedelijke raad Internationale Solidariteit. Het schepencollege beslist over de thema’s en de projecten en de hoogte van de bedragen, binnen de perken van de voorziene kredieten in het meerjarenplan van stad Ieper.

Artikel 4: Het project moet voldoen aan volgende voorwaarden:

  • op geen enkel vlak in strijd met de SDG’s;
  • bij voorkeur informatie beschikbaar voor een educatief programma;
  • een positieve impact op het leven van de lokale bevolking door een sterke betrokkenheid en verbondenheid;
  • uitgevoerd volgens een realistisch stappenplan waarbij de acties op regelmatige basis door de organisatie gemonitord en eventueel bijgestuurd worden.

Artikel 5: De gekozen ngo bezorgt stad Ieper alle informatie die op het moment van uitbetaling nodig is om zekerheid te krijgen over de aanwending van de middelen, de naleving van regelgeving en procedures, en de voorkoming van fraude.

Artikel 6: Het volledige bedrag wordt uitbetaald na goedkeuring door het college en nadat alle informatie zoals bedoeld onder artikel 5 werd aangeleverd.

Artikel 7: Dit reglement treedt in werking op de 10e dag na publicatie ervan. 

Artikel 2: Het college van burgemeester en schepenen is belast met de uitvoering van dit reglement.

Artikel 3: Het reglement zal door de burgemeester worden bekendgemaakt op de webtoepassing van de stad, met vermelding van zowel de datum waarop het werd aangenomen als de datum waarop het op de webtoepassing bekendgemaakt werd. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van deze bekendmaking.