Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 77 en 78, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018 (B.S. 19.12.2018)
De notulen van de raad van 4 maart 2024 worden voor goedkeuring ter inzage van de raadsleden gelegd. Er zijn geen opmerkingen geformuleerd, waardoor ze als goedgekeurd kunnen beschouwd worden.
Op basis van deze overwegingen besluit de raad met 17 ja stemmen en 7 onthoudingen (de raadsleden De Roo, Laurens, Desomer, Williams, Durnez, De Groote en Feys) de notulen van 4 maart 2024 goed te keuren
We zagen allemaal de sprekende Pano-repotage over de lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen, met het Centraal Inschrijvingsregister komt daar een probleem bij. Sinds 18 maart heeft de Vlaamse overheid het Centraal Inschrijvingsregister (CIR) ingevoerd. Iedereen die in Vlaanderen op een wachtlijst staat voor een sociale woning moet zich hierop inschrijven. In het CIR moet elke kandidaat-huurder hun dossier nakijken, eventueel wijzigen en bevestigen. Deze actualisatie moet online gebeuren.
De woonmaatschappijen moeten de kandidaten hiervan op de hoogte brengen via een brief. Kandidaat-huurder krijgen vanaf de postdatum 30 dagen tijd om hun dossier online te actualiseren. Als er geen tijdige bevestiging van de kandidaat-huurder is, zal de woonmaatschappij een herinneringsbrief sturen met een termijn van 15 dagen. Daarna word je definitief van de wachtlijst geschrapt en moet een kandidaat zich opnieuw onderaan de wachtlijst inschrijven. Een procedure met heel wat hordes en mogelijk catastrofale gevolgen. Een aanklampende aanpak is dus nodig, maar een gigantische opdracht met zo’n grote doelgroep.
Veel personen in een kwetsbare situatie openen hun post niet en ook de termijn is bijzonder kort. Aanmelden op het CIR doe je met ItsMe of met eID en je PIN-code Voor veel mensen op de wachtlijst is dit niet mogelijk, omdat ze hier niet over beschikken. De digitale kloof zal hierdoor veel mensen parten spelen.
Tenslotte is er heel wat onduidelijkheid over een antwoordstrookje dat de woonmaatschappijen kunnen toevoegen aan de brief of dit verplicht is en hoe dit dan verder werkt naar specifieke vragen in de actualisatie.
Heel wat OCMW's en CAW's zullen dan ook ondersteuningsvragen krijgen, waarbij de ene gemeente initiatieven tot ondersteuning zal opzetten en andere gemeenten enkel zullen doorverwijzen naar de woonmaatschappij. Een ongelijke aanpak, die een vertekend beeld zal geven van de respons door kandidaat-huurders.
Het inschrijvingsregister zal in de toekomst zorgen voor een eenvoudiger manier van werken voor de kandidaat-huurder, zij moeten maar 1 keer een aanvraag indienen en zullen dit niet langer bij verschillende woonmaatschappijen doen. De woonmaatschappijen zelf zullen een veel duidelijker beeld krijgen van het effectieve aantal kandidaten. De manier waarop het wordt ingevoerd is echter allesbehalve toegankelijk. Er zijn nog heel wat andere bemerkingen, maar ik hoop met deze tussenkomst wat meer ruchtbaarheid te kunnen geven aan het probleem.
Vanuit Groen Ieper stellen we ons dan ook volgende vragen:
Ik wil mij ook richten tot de pers en hen vragen om hierrond ook te berichten. Het is belangrijk dat we kandidaat-huurders op zo veel mogelijk manieren bereiken. De gevolgen voor wie immers niet reageert zijn enorm. Zonder extra initiatieven zullen de wachtlijsten eind dit jaar gehalveerd zijn, maar niet iets om als Vlaamse regering trots op te zijn.
Namens Raad Maatschappelijk Welzijn,
Stefan Depraetere
Algemeen directeur
Ann-Sophie Himpe
Voorzitter