Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018 (B.S. 19.12.2018)
De notulen van de vergadering van 4 september 2023 werden conform de bepalingen van het gemeentedecreet opgemaakt en tijdig ter beschikking gesteld van de raadsleden. Er zijn geen opmerkingen geformuleerd waardoor ze als goedgekeurd kunnen beschouwd worden.
Op basis van deze overwegingen besluit de gemeenteraad met 21 ja stemmen en 9 onthoudingen (de raadsleden De Roo, Laurens, Desomer, Williams, De Groote, Baert, Gheysens, Feys en Dehaerne) de notulen van de zitting van 4 september 2023 als goedgekeurd te beschouwen.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017 en latere wijzigingen, in bijzonder de artikel 40,41 en 56, inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad en het College van Burgemeester en Schepenen.
Decreet houdende de gemeentewegen van 03 mei 2019.
Gecodificeerde decreten Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening) van 15/05/2009.
Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019, vaststelling van de gemeentelijke procedure voor het uitvoeren van uitrustings- en infrastructuurwerken bij verkavelings- en groepswoningbouwprojecten en goedkeuring van het stappenplan voor het bekomen van een omgevingsvergunning voor het verkavelen of bijstellen van een verkaveling of een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen voor een bouwproject met openbare wegenis.
Door de bouwheer bv Reaset Real Estate, Stijn Streuvelsstraat 7/0003 8570 Ingooigem, is het studiebureau Buyens Ingenieursbureau, Meersstraat 174 9070 Destelbergen aangesteld om het bestek op te maken voor de uitvoering van uitrustings- en infrastructuurwerken nodig om de gronden gelegen langs de Meiboomstraat kadastraal gekend Ieper, 4e afdeling Brielen de afdeling, sectie B , nrs. 61E (deels), 62 B (deels) en 71X2 bouwrijp te maken. Het bijzonder bestek met dossiernr. 23-015, de raming en de plannen voor de wegen- en rioleringswerken met inbegrip van de rooilijn worden ter goedkeuring voorgelegd.
Met het oog op de opmaak van de overeenkomst is het bestek 2-delig. Fase 1 omvat de riolering- en wegeniswerken. Fase 2 omvat de werken nodig voor de aanleg van voetpaden, opritten en groenaanleg. De totaliteit van de werken wordt geraamd op € 128.590,00 excl. btw en is integraal ten laste van de private verkavelaar.
Het ontwerp voorziet in de realisatie van de aanleg van de infrastructuur voor een omgevingsproject met openbare wegenis voor 3 ééngezinswoningen. Het voorliggend dossier omvat volgende werkzaamheden: De bestaande wegenis in asfaltverharding wordt opgebroken en vervangen. De nieuwe asfaltfundering is opgebouwd uit een cementgebonden steenslagfundering van 25cm dikte. Het voetpad, opritten en herstel rijweg worden voorzien in betonstraatstenen. Deze is opgebouwd op een schraal betonfundering van 20cm dikte. Het voetpad en opritten worden opgesloten met een trottoirband type ID1. Er wordt tevens een zone voor aanleg van de nutsleidingen aangeduid op het plan. Volgens de Code van Goede Praktijk wordt er een gescheiden stelsel aangelegd. Elk lot wordt ook voorzien van een aansluitmogelijkheid op de respectievelijk RWA- en DWA-riolering via een huisaansluitputje. De DWA-riolering wordt aangelegd met een grèsbuis diameter 250mm onder een helling van 10mm/m. Het afvalwater watert af naar de bestaande gemengde riolering in de Meiboomstraat. Het RWA-stelsel bestaat uit PP-buizen met diameter 250mm. De riolering sluit aan op de reeds bestaande gemengde riolering in de Meiboomstraat. Het loospunt DWA ter hoogte van de Brielenstraat dient doorgetrokken te worden tot aan de schouw ter hoogte van de kruising Meiboomstraat-Brielenstraat. De gemengde riolering van de Meiboomstraat wordt via een pompput voor de woning Brielenstraat 30 gepompt richting Veurnseweg. Belangrijk is dat het DWA niet westwaarts vloeit in de open gracht richting Wanebeek. De helft van de rijbaan dient vernieuwd te worden. Sleufherstel in een betonweg wordt niet toegestaan.
Met het oog op de uitvoering van de infrastructuurwerken, de oplevering ervan en de inlijving in het openbaar domein dient de verkavelaar zich contractueel met de Stad te verbinden. Een overeenkomst dient afgesloten waarin de verplichtingen van de verkavelaar worden opgenomen overeenkomstig de procedure voor het uitvoeren van uitrustings- en infrastructuurwerken bij verkavelings- en groepswoningbouwprojecten en het stappenplan voor het bekomen van een omgevingsvergunning voor het verkavelen of bijstellen van een verkaveling of een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen voor een bouwproject met openbare wegenis, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 25 februari 2019. Afdoende waarborgen dienen gesteld ter verzekering van een kwaliteitsvolle uitvoering.
Resultaten openbaar onderzoek
In toepassing van art. 47 van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning neemt de gemeenteraad een beslissing over de voorgestelde wegenwerken en neemt zij daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek teneinde deze mee te nemen in de bespreking. Volgens de toelichting van het besluit bespreekt de gemeenteraad enkel de bezwaren die handelen over de zaak der wegen.
Het openbaar onderzoek werd georganiseerd van 07/07/2023 tot en met 05/08/2023. Tijdens het openbaar onderzoek werden 82 bezwaarschriften ontvangen.
De deelbezwaren die handelen over de zaak der wegen kunnen als volgt samengevat en geëvalueerd worden:
Waterhuishouding / rioleringsaanleg
17. Drassig perceel, overstromingskaart toont een perceelscore D: drainage noodzakelijk voor aanpalende woonkavels. Reeds wateroverlast bij hevige regenval.
18. Verstoring en aantasting ecosysteem Wanebeekvallei.
19. Het rioleringsplan ontbreekt.
20. Septische putten i.p.v. riolering voor 6 woningen, dit leidt tot geurhinder en extra ongedierte. Andere woningen moesten aansluiten op een zuiveringsinstallatie. De riolering Meiboomstraat – Brielenstraat loopt richting Veurnseweg. Er is geen riolering ter hoogte van de aansluiting op de Brielenstraat. De capaciteit van de septische putten (3.000 liter) is onvoldoende.
Evaluatie deelbezwaar 17-20:
Het perceel is aanzienlijk groter dan het deel dat met voorliggende omgevingsvergunningsaanvraag wordt ontwikkeld. De westelijke rand van het perceel ligt aan de Wanebeek in een gebied dat gevoelig is voor pluviale overstromingen volgens de meest recente overstromingskaarten. Het perceelsdeel dat ontwikkeld wordt, ligt niet binnen een overstromingsgevoelig gebied. De aftoetsing op de gewestelijk stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater gebeurt onder de watertoets. Dit impliceert dat bijkomende dakoppervlakte en verharde oppervlakte dient gebufferd te worden op het eigen perceel waarbij ook de verplichte infiltratie dient voorzien.
De ontwikkeling kan geen bijkomende wateroverlast veroorzaken voor de aanpalende woningen, noch kan de natuurlijke afloop van hemelwater niet belemmeren. De bepalingen van het burgerlijk wetboek inzake afwatering dienen nageleefd. De bestaande afwatering van omliggende percelen dient gegarandeerd te blijven.
Het ontwerp voorziet in nieuwe rioleringsaanleg. Binnen de ontwikkeling wordt voorzien in private wegenis met private riolering. De drie woningen aan noordzijde sluiten aan op de riolering van de Meiboomstraat. De zes woning aan zuidzijde sluiten aan op de riolering van de Brielenstraat. Hiervoor is het noodzakelijk dat ter hoogte van de berm in de Brielenstraat de ontwikkelaar voorziet in riolering tot aan de inspectieput ter hoogte van de kruising van de Meiboomstraat – Brielenstraat. Van daaruit vloeit het afvalwater richting Veurnseweg. Het afvalwater kan inderdaad niet richting Wanebeek vloeien. Via wijzigingsverzoek werd een nieuwe projectversie aangevuld voor deze ontbrekende rioolstreng.
De aanvraag ligt volgens het zoneringsplan (goedgekeurd 18 december 2015) niet in centrumzone, niet in een groene cluster (collectief te optimaliseren) noch in een rode cluster (individueel te optimaliseren buitengebied). Bijgevolg wordt bekeken waar het afwaterwater naartoe afgevoerd wordt. Gezien de riolering aansluit op de Meiboomstraat en Brielenstraat richting Veurnseweg, kan worden aangenomen dat deze woningen, net zoals de woningen van de Meiboomstraat, niet moeten voorzien in een individuele waterzuivering.
Deelbezwaren 17-20 worden ontvankelijk en deels gegrond, deels ongegrond verklaard.
Volgende bijzondere voorwaarden worden opgenomen in de omgevingsvergunning:
- Deze vergunning kan geen afbreuk doen aan de rechten van derden zoals vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek inzake afwatering. De bestaande afwatering van omliggende percelen dient gegarandeerd te blijven.
- De bepalingen van de gewestelijk stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater dienen strikt nageleefd te worden.
Mobiliteit
21. Onvoldoende parkeergelegenheid op eigen terrein. 3 woningen zijde Meiboomstraat hebben slechts één oprit. De collectieve parking van 23+5 parkeerplaatsen, is onvoldoende ruim. Dit leidt tot extra parkeren ter hoogte van de toegangsweg naar de parking en leidt tot gevaarlijke situatie.
22. Bijkomende parkeerdruk voor aanpalende woonstraten bovenop de reeds gekende parkeerproblemen door onvoldoende grote voetbalparking voor club 150 leden. De parkeerproblemen op bewonersoverleg 9 mei 2019 aangekaart, werden niet aangepakt. Ook bij begrafenissen, evenementen in CC Den Briel is er hoge parkeerdruk.
23. Bijkomend doorgaand verkeer door de wijk. Meer en meer autoafhankelijkheid door het verdwijnen van functies in het dorp. Dit creëert onveiligheid voor spelende kinderen. Er wordt reeds te snel gereden.
24. Extra kruispunt op Brielenstaat nabij de bocht is verkeersonveilig. Er ligt geen fietspad noch voetpad in de Brielenstraat. Er wordt te snel gereden. De straatverlichting is onvoldoende.
25. Beter is te investeren in veilig fiets- en wandelpad. Bv naar Vlamertinge.
26. Aan de zijde van de Meiboomstraat wordt reeds geparkeerd met schade aan aanpalende voortuin tot gevolg.
Evaluatie deelbezwaar 21-26
De projectontwikkeling houdt rekening met een parkeernorm van 2 parkeerplaatsen / woonentiteit wat voldoende is om de eigen parkeerbehoefte op te vangen. Elke woning beschikt over minstens 2 parkeerplaatsen met een extra aanbod aan de zijde van de Brielenstraat. Vanaf deze parkeerhaven kan er worden gewandeld naar de zijde van de Meiboomstraat.
Het gegeven van de hoge parkeerdruk ter hoogte van de Meiboomstraat bij wedstrijden, training, evenementen,… staat los van deze ontwikkeling die voorziet in de eigen parkeerbehoefte. Zo ook de hoge snelheid die ervaren wordt binnen de woonwijk. Dit wordt verder opgevolgd door de Afdeling openbaar domein om na te gaan welke flankerende maatregelen genomen kunnen worden.
De bijkomende mobiliteit die wordt gegenereerd door de drie woningen die ontsluiten op de Meiboomstraat is beperkt.
Het gegeven dat functies verdwijnen uit het dorp dient erkend. De bereikbaarheid van het stedelijk gebied via de fiets wordt daarom onderzocht. Er wordt onderzocht hoe trage wegen optimaler ingezet kunnen worden in kader van functionele verplaatsingen.
De ontsluiting van de 6 woningen op de Brielenstraat beschikt over voldoende zichtbaarheid om veilig in en uit te rijden. Aan de overzijde van de Brielenstraat is er ter hoogte van de ontsluiting een OV paal. Daarnaast zal de bebouwde kom beperkt worden vergroot, tot over de nieuwe ontsluiting.
Ter hoogte van de Meiboomstraat is er een inname van het openbaar domein door middel van private voortuinaanleg. Het parkeren in de voortuin wordt gepercipieerd als dat er geparkeerd wordt op privaat domein, wat niet zo is. Deze situatie wordt vanuit patrimoniaal aspect opgevolgd.
Deelbezwaren 21-26 worden ontvankelijk en deels gegrond, deels ongegrond verklaard.
Alle kosten voor de uitrustings- en infrastructuurwerken van dit project worden gedragen door de projectontwikkelaar.
Op basis van deze overwegingen besluit de gemeenteraad met 28 ja stemmen en 2 onthoudingen (de raadsleden Vancayseele en Vandenbilcke) :
Artikel 1: In functie van de bespreking kennis te hebben genomen van de standpunten, opmerkingen en bezwaren m.b.t. de zaak van de wegen die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
Artikel 2: Goedkeuring wordt verleend aan 'de zaak der wegen', met name het wegentracé, de rooilijn en het ontwerpbestek 23-015 met plannen van omgevingsaanvraag met projectnummer OMV_2023078172 opgesteld door het studiebureau Buyens Ingenieursbureau, Meersstraat 174 9070 Destelbergen, in opdracht van de bouwheer Reaset Real Estate, Stijn Streuvelsstraat 7/0003 8570 Ingooigem, met het oog op de uitvoering van de uitrustings- en infrastructuurwerken om de gronden langs de Meiboomstraat, kadastraal gekend Ieper, 4e afdeling Brielende afdeling, sectie B , nrs 61E (deels), 62 B (deels) en 71X2, bouwrijp te maken, overeenkomstig het gemeentelijk reglement van 25 februari 2019 en in uitvoering van artikel 31, eerste lid van het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014 en artikel 47 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Artikel 3: Voor de realisatie van deze werken wordt een overeenkomst tussen de stad Ieper en de bouwheer afgesloten en dienen afdoende waarborgen gesteld voor een gegarandeerde en kwalitatieve uitvoering.
Artikel 4: Het College van Burgemeester en Schepenen te gelasten met de uitvoering van deze beslissing.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 140.000,00 EUR niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
Op de begraafplaats van Ieper, werden de perken 1 t.e.m. 20 volledig retroactief rechtgezet door middel van ontgravingen. Dit gebeurde in een 4-tal fases (o.a. ref. CBS/2020/2037; CBS/2021/198). Daarnaast werden volgende werken uitgevoerd. Er werd verder gewerkt aan de verbetering van de toegankelijkheid op de site en de vergroening ervan. Deze renovatiewerken kaderen binnen de totaalvisie die op de Ieperse begraafplaatsen worden doorgevoerd waarbij efficiënt ruimtegebruik, duurzaam groenbeheer en gemengd parkgebruik centraal staat. Het zitmeubilair werd gerenoveerd (fase 5 – ref. CBS 2021/2172). De kasseiweg vanaf ingang A werd gerenoveerd en rolstoeltoegankelijk ingericht (Fase 6). Een deel van de steenslagpaden werden omgevormd naar verstevigde graspaden (Fase 7).
Momenteel wordt voorzien om in een 8ste fase:
1. Enerzijds het bomenbestand op de site te herstellen (o.a. door noodzakelijke inboet). M.a.w. vervangen van de lanen met knotbolaccasia’s die stelselmatig zijn afgetakeld en beschadigd, kwijnend met uiteindelijke afsterving tot gevolg. Zie ook foto’s in bijlage. Het type knot bolaccasia’s die vroeger aangeplant werden dienen jaarlijks geknot te worden om de boom in ‘vorm’ te houden. Deze beheertechniek is niet duurzaam en niet efficiënt. Toentertijd waren boomsoorten met een smalle groeiwijze niet voor handen.
Bij het maken van de soortenkeuzes voor de nieuwe invulling wordt er zo veel mogelijk rekening gehouden met volgende voorwaarden:
Diversifiëring (= verscheidenheid aanbrengen) door diverse soorten te combineren wordt er enerzijds ingezet op het ecologische aspect en wordt er voor een stuk geanticipeerd op mogelijke toekomstige ziektes die zich voordoen in eenzelfde soort. De locatie/standplaats en de beschikbare groeiruimte zowel bovengronds als ondergronds. De vorm (smal) en uiteindelijke grootte van de bomen. Bomen (afhankelijk van de locatie) met weinig bladval of vruchtzetting. Efficiëntie in beheer, bomen die vrij uitgroeiend zijn en geen drastische snoei vragen. Enkel begeleidingssnoei in de eerste jaren na aanplant zal noodzakelijk zijn. Bomen met een hoge pollen en/of nectarwaarde.
2. Anderzijds het omvormen van de steenslagpaden naar rolstoeltoegankelijke, verstevigde graspaden die aansluiten op de gerenoveerde kasseiweg. Volgens plan de paden in het blauw, 2.197m².
In het kader van deze opdracht “Herstel bomenbestand begraafplaats Ieper + vergroening paden” werd een bestek met nr. 2023/GD_22/STAD opgesteld.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 125.255,00 EUR excl. btw of 151.558,55 EUR incl. 21% btw (26.303,55 EUR btw medecontractant).
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Gezien de gunning van de opdracht onderhavig is aan de goedkeuring van de meerjarenplanaanpassing MJPA8 kan de opdracht wel opgestart worden, maar niet gegund worden tot na het akkoord van de gemeenteraad inzake de aanpassing van de MJPA.
Jaar |
Budgetartikel |
Budget |
Reeds vastgelegd |
Oud beschikbaar |
Voorgesteld |
Nieuw beschikbaar |
Datum consultatie |
2023 |
0990-0/222107 (Actie AC073) |
€ 143.788,66 |
€ 75.963,28 |
€ 67.825,38 |
€ 67.825,38 |
€ 0 |
13 september 2023 |
Er wordt voorgesteld de kredieten als volgt aan te passen in de meerjarenplanaanpassing (MJPA) 8 van 6 november 2023 :
In bijlage:
Op basis van deze overwegingen besluit de gemeenteraad met algemeenheid van stemmen :
Artikel 1: Het bestek met nr. 2023/GD_22/STAD en de raming voor de opdracht “Herstel bomenbestand begraafplaats Ieper + vergroening paden” worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 125.255,00 EUR excl. btw of 151.558,55 EUR incl. 21% btw (26.303,55 EUR btw medecontractant).
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3: De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de investeringsbudgetten van 2023 en 2024 op budgetcode 0990-0/222107/AC073.
Artikel 4: Het College van Burgemeester en Schepenen te gelasten met de uitvoering van deze beslissing.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018 (B.S. 19.12.2018)
De volgende Algemene Vergadering van JOC Ieper vzw staat gepland op 13 oktober 2023 om 19u00.
De punten op de agenda zijn de volgende:
- Benoeming nieuwe bestuurders en leden Algemene Vergadering: Eva Laperre en Thibaut Kino (speelplein Sporrewoan)
- Goedkeuring vorig verslag
- Wissel dagelijks bestuur – ambtshalve coördinator: vervanging Niels Vandenberghe door Eva Parmentier
- Jaarrekening JOC Ieper vzw 2022 & kwijting bestuurders.
Voor deze punten moet de gemeenteraad haar standpunt bepalen en de vertegenwoordiger van de stad in de algemene vergadering opdragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.
Overeenkomstig artikel 11 van de statuten van de vzw is de burgemeester Emmily Talpe voorzitter van de algemene vergadering.
Op basis van deze overwegingen besluit de gemeenteraad met 28 ja stemmen en 2 onthoudingen (de raadsleden Vancayseele en Vandenbilcke) :
Artikel 1: akkoord te gaan met de update van de leden van de Algemene Vergadering.
Artikel 2: akkoord te gaan met het verslag van 22/02/2023.
Artikel 3: akkoord te gaan met de jaarrekening 2022 zoals voorgesteld door het Bestuur van JOC Ieper vzw.
Artikel 4: de vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de zitting van deze algemene vergadering op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 2° (het geraamde bedrag excl. btw overschrijdt de drempel van 750.000,00 EUR niet) en artikel 43.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De lopende overeenkomst voor het leveren, plaatsen en onderhoud van individuele behandelingsinstallaties van afvalwater (IBA's) dient her aanbesteed te worden. Het voorziene contingent van 60 stuks werd overschreden. Een nieuwe prijsvraag dient uitgestuurd.
Met het oog op de mogelijke stopzetting van de subsidiëring van de prioritaire installaties wordt voorgesteld het aantal installaties per jaar op te schalen. In het kader van de her aanbesteding werd een bestek met nr. 2024/DZ_01/STAD opgesteld voor de installatie van 100 stuks en dit voor een periode van ongeveer 2 jaar. De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 675.500,00 EUR excl. btw voor 100 stuks.
Er moeten nog een 20-tal prioritaire installaties geplaatst worden, die zoveel mogelijk in de eerste schijf zullen opgenomen worden omdat de subsidie voor prioritaire installaties 3.500,00 EUR/stuk bedraagt en voor niet-prioritaire 1.750,00 EUR/stuk. Die hogere subsidie komt binnenkort te vervallen. Een intensieve sensibiliseringscampagne zal opgestart worden met het oog op het behalen van die doelstelling.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Het betreft een raamovereenkomst met opdrachten op afroep. We beschikken bijgevolg niet over de exact benodigde hoeveelheden.
Jaar |
Budgetartikel |
Budget |
Reeds vastgelegd |
Oud beschikbaar |
Voorgesteld |
Nieuw beschikbaar |
Datum consultatie |
2024 |
ACS109/0310-0/230000 |
65.000,00 |
|
|
|
|
|
2025 |
ACS109/0310-0/230000 |
65.000,00 |
|
|
|
|
|
De uitgave voor deze opdracht wordt voorzien op budgetcode ACS109/0310-0/230000, in te schrijven op de eerstvolgende meerjarenplanaanpassing en te financieren met de budgetten uit het saneringsfonds waar voldoende middelen beschikbaar zijn.
Op basis van deze overwegingen besluit de gemeenteraad met algemeenheid van stemmen :
Artikel 1: Het bestek met nr. 2024/DZ_01/STAD en de raming voor de opdracht “Leveren, plaatsen en onderhoud van individuele behandelingsinstallaties van afvalwater (IBA's)”, opgesteld door Duurzaamheid worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 675.500,00 EUR excl. btw voor 100 stuks of 50 stuks voor de komende twee jaar.
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3: De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Artikel 5: Het College van Burgemeester en Schepenen te gelasten met de uitvoering van deze beslissing.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018 (B.S. 19.12.2018)
Op het burgemeestersoverleg van 15 september kwamen bedreigingen voor de vorming van het ziekenhuisnetwerk Westhoek ter sprake. Daarbij werd vastgesteld dat bijkomende steun vanuit de Westhoekgemeenten aangewezen is om de vorming van dit netwerk mogelijk te maken. Er werd daarbij gepleit voor de goedkeuring van een motie door de respectieve gemeenteraden waarbij steun wordt uitgesproken voor de totstandkoming van een ziekenhuisnetwerk met het Jan Yperman Ziekenhuis van Ieper en az West te Veurne.
De gemeenteraad van Ieper heeft kennis genomen van:
- de uitgebreide databestanden die de zorgnoden in de Westhoek op basis van demografie en kwetsbaarheid onderbouwen;
- het effectieve zorggebruik van de inwoners in de Westhoek, zoals aangetoond in de marktaandelen van het Jan Yperman Ziekenhuis en az West;
- de zorgvraag en het (gewenste) zorgaanbod in de Westhoek, nu en binnen 7 à 10 jaar, gekoppeld aan de locoregionale netwerkontwikkelingen die zich voordoen.
De gemeenteraad van Ieper pleit samen met het Westhoekoverleg voor de duurzame verankering van de locoregionale zorg in de Westhoek en is overtuigd dat dit op lange termijn enkel mogelijk is door de oprichting van een ZiekenhuisNetwerk Westhoek, in een samenwerking tussen het Jan Yperman Ziekenhuis en az West.
De gemeenteraad van Ieper ziet samen met het Westhoekoverleg de oprichting en de erkenning van dit netwerk als een cruciale schakel in het behoud en de uitbouw van de nabije gezondheidszorg in de Westhoek-regio en ziet dit ook als een belangrijke troef voor de verdere uitbouw van de woon- en werkfuncties in deze regio.
In aanvulling van deze verankering van de locoregionale zorg pleit de gemeenteraad van Ieper evenzeer en gelijktijdig voor de ontsluiting van supraregionale zorg voor de Westhoek door de verdere uitbouw van de samenwerkingen van de Westhoek-ziekenhuizen met de grote ziekenhuizen in West-Vlaanderen, Sint Jan Brugge, AZ Groeninge Kortrijk en AZ Delta Roeselare en met de universitaire ziekenhuizen, buiten West-Vlaanderen.
De gemeenteraad van Ieper vraagt met deze motie aan de Vlaamse Overheid, aan de Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en aan de Secretaris-Generaal van het departement Zorg om de erkenningsaanvraag van het Jan Yperman Ziekenhuis en az West tot het vormen van een eigenstandig locoregionaal ziekenhuisnetwerk, het ZiekenhuisNetwerk Westhoek, goed te keuren.
Op basis van deze overwegingen besluit de gemeenteraad met algemeenheid van stemmen de motie naar aanleiding van de opmaak van een ziekenhuisnetwerk voor de Westhoek goed te keuren en een uittreksel over te maken aan betrokken ziekenhuizen, de Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, aan de Secretaris-Generaal van het departement Zorg en het Westhoekoverleg.
Over het tijdelijke asielcentrum vloeide al heel wat inkt. Vanuit Groen betreuren we vooral de drogredenen en slecht onderbouwde excuses van de burgemeester. We moesten de rust vinden in de meningen van oud-burgemeesters Breyne en Durnez, want ook wij vinden dat we als Vredesstad engagementen moeten opnemen en geloven dat Ieper dit kan.
Het meest storend aan de brief van Burgemeester Talpe. Zinnen als "voor onze politiezone arro Ieper betekent dit een extra belasting" en "Er is daarnaast in Ieper ook een gevangenis" zijn overbodig. Dit soort van criminaliseren van mensen is bijzonder kwetsend en past in het kraam van extreem-rechts.
Daarom heb ik volgende vragen:
- Hoe kijken de coalitiepartners naar de manier waarop onze burgemeester reageerde?
- Hoe kijken de kartelpartners van de stadslijst hiernaar? Of moeten we hier stilblijvend dit aanwakkeren van racisme aan ons voorbij laten gaan?
- Waar zit de nood nu echt? Want ik hoor dat er wel degelijk ruimte is in de OKAN-klassen?
- Geef ons nu eens onderbouwde argumenten op alles wat er in die brief werd gezegd, waarop baseert u zich?
Terug worden we gecontacteerd vd bewoners vd Dikkebusseweg nav de werken. Ze zitten met tal van vragen die steeds onbeantwoord blijven en klagen over de communicatie…
1. In een eerste deel vanuit het Station is de grondlaag asfalt gelegd. Bij nader toezien werden de weggoten ter plaatse gegoten. Een techniek die evenwel kan toegepast worden ware het niet dat het een aantal risico’s inhoudt. Los vd vraag of de helling goed zit is het precies alsof deze goten reeds 10 jaar liggen. De afboordingen zijn reeds afgebrokkeld, vertonen heel veel schade. Wat denk je daarmee te doen?
2. Ook de reeds aangelegde trottoir zit vol van afgebrokkelde blokken aan de hoeken en de kanten. Dit is toch onbegrijpelijk dat dit zo wordt aangelegd? Toch beter nu reageren naar aannemer dan wachten tot oplevering ten einde de mensen niet nog meer hinder te veroorzaken? Is deze aannemer wel ervaren in de bovenbouw van wegen?
3. De vraag luidt ook, waar zijn er laadpalen voorzien en hoeveel over het ganse traject? Tot op heden is er daarvan niets te merken .. Deze vraag stelt zich nog temeer gezien de Vlaamse regering zopas beslist heeft meer subsidie te voorzien voor elektrische wagens.
4. Kan er nu es werk gemaakt worden van alle bewoners mede te delen hoe het zit met timing, vertraging … enz. Hetzij per brief of vergadering De middenstand staat te smeken naar duidelijkheid en correcte afspraken.
Voor de tweede keer deze legislatuur werd per ongeluk een deel geboortebomen gemaaid. De eerste keer was thv Hamiltonpark, enkele maanden terug aan de Bellewaerdebeek. We weten dat dit niet met opzet gebeurt maar misschien ligt het aan de keuze van beplanting. Als de geboorteboompjes in het voorjaar niet boven het gras en onkruid te zien zijn dan zal dit in de toekomst zeker opnieuw gebeuren.
Daarom onze vraag of de soort aanplant kan worden geëvalueerd om te zorgen dat dit geen derde keer gebeurt.
Nu ook het kunstonderwijs opnieuw volop bezig is, hadden we een vraag specifiek over de afdeling muziek. Bij opstart kunnen leerlingen tegen een goedkoop tarief een instrument huren via de ‘vrienden van de Academie. Een mooi initiatief. Maar na enkele jaren dienen ouders zelf een instrument te kopen voor hun kinderen. Dit valt ongeveer samen met de leeftijd waar de kinderen starten in het middelbaar. Heel wat kinderen gaan met de fiets naar school. Ouders zetten dan in de loop van de dag het instrument van zoon- of dochterlief reeds af in de Academie.
En daar kun je dan, zeker op woensdagmiddag, het resultaat van zien. Een hoop instrumenten in een semi-bewaakt lokaal terwijl de aankoop van een instrument toch ook niet goedkoop is. Vandaar de vraag of, net zoals je een instrument kan huren, er bvb ook kluisjes te huur kunnen worden aangeboden. Zijn jullie bereid dit te onderzoeken?
Het schooljaar is reeds een maand gestart. Jammer genoeg gebeurde er in Ieper reeds een dodelijk verkeersongeval met een fietser aan het rond punt van de Rijselpoort. We betreuren ten zeerste dit slachtoffer en de getroffen familie. Op de uitvaart werd de uitdrukkelijke vraag gesteld wat het huidig stadsbestuur heeft ondernomen na dit tragisch en dodelijk ongeval?
Maar dit was niet het enige ongeval aan een rond punt in Ieper. Ook aan het rond punt Brugseweg waren er 1 of meerdere ongevallen met stoffelijke schade of meer of mindere letsels.
Wat deed het huidig stadsbestuur om zich een objectief beeld te vormen van de omstandigheden
van dergelijke ongevallen?
Zijn er acties gepland om zoveel als mogelijk dergelijke verkeersongevallen te voorkomen?
Is er geen nood aan het duidelijk in kaart brengen van de risicoplaatsen voor fietsers, automobilisten
en andere weggebruikers?
Enkel als we samen aandacht hebben voor elkaar zullen ongevallen minder mogelijk zijn.
Uitsluiten zullen we nooit kunnen. Maar elk slachtoffer is er 1 te veel. Daarom ook de blijvende en bijkomende vraag om te blijven investeren in een poele van gemachtigde opzichters die ook de veiligheid aan de schoolomgevingen kunnen verhogen. Kan ons huidig stadsbestuur in de komende donkere maanden bijzondere aandacht hebben voor ronde punten en schoolomgevingen?
Veel weggebruikers, jong en oud, zouden u dankbaar zijn.
Iedereen zal wel de beelden op TV Eén kennen van de meer of mindergekende toeristische regio’s in Vlaanderen en buurlanden. Na een redelijk positieve zomer voor Ieper en de Westhoek mogen we misschien al even vooruitblikken?
Steeds als ik de verschillende beelden op de zomertv van Eén zie als er geen uitzendingen zijn, stel ik me dezelfde vraag: “ Waarom zijn het steeds dezelfde locaties die aan bod komen? Zowel van binnenland als buitenland.” Kan Ieper samen met andere gemeenten uit de Westhoek bvb via Westtoer niet het voortouw nemen om ook op dit digitaal kanaal in beeld te komen?
Of zijn er andere steden zichtbaar in andere regio’s? Ik dacht van niet bij het bekijken van de tv-kanalen op mijn lokale citytrips. Vandaar mijn duidelijke vraag:
“ Kan Ieper het voortouw nemen om ook in beeld te komen op de zomer-of wintertv als er geen uitzendingen zijn op Eén?”
Namens Gemeenteraad,
Stefan Depraetere
Algemeen directeur
Ann-Sophie Himpe
Voorzitter