Terug
Gepubliceerd op 08/12/2023

Besluit  Gemeenteraad

ma 04/12/2023 - 19:30

Reglement betreffende de inrichting en het onderhoud van een groenzone op privaat of openbaar domein van de Stad Ieper: goedkeuring.

Aanwezig: Ann-Sophie Himpe, Voorzitter
Emmily Talpe, Burgemeester
Philip Bolle, Patrick Benoot, Ives Goudeseune, Valentijn Despeghel, Diego Desmadryl, Dimitry Soenen, Eva Ryde, Schepenen
Thijs Descamps, Sarah Bouton, Gaetan Dumoulin, Danny Metsu, Evelyn Bouchaert, Andy Verkruysse, Jan Delie, Katrien Desomer, Jo Baert, Peter De Groote, Stephaan De Roo, Miet Durnez, Jan Laurens, Stefaan Williams, Miguel Gheysens, Peter Dehaerne, Sam Vancayseele, Diederik Vandenbilcke, Nancy Six, Saskia Dehollander, Raadsleden
Stefan Depraetere, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Edouard Wallays, Hans Feys, Raadsleden
Juridische grond en bevoegdheden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018 (B.S. 19.12.2018)

Feiten, context en argumentatie

Regelmatig stellen buurtbewoners de vraag om een groenzone, deel van het openbaar of privaat domein van de stad, in te richten of te onderhouden. Onder bepaalde omstandigheden en voorwaarden kan dit toegestaan worden.

Om aan deze vragen tegemoet te komen, werd een ontwerp van reglement opgemaakt.

Beschikkend gedeelte

Op basis van deze overwegingen besluit de gemeenteraad met 18 ja stemmen en 11 onthoudingen (de raadsleden De Roo, Laurens, Desomer, Williams, Durnez, De Groote, Baert, Gheysens, Dehaerne, Six en Dehollander) :

Artikel 1: Zijn principiële goedkeuring te verlenen aan het volgend reglement:

Reglement betreffende de inrichting en het onderhoud van een groenzone op privaat of openbaar domein van de Stad Ieper

Artikel 1. Principe

Het groenonderhoud van het publiek gemeentelijk openbaar of privaat domein kan met naleving van de voorwaarden zoals bepaald in dit reglement worden uitgevoerd door personen of organisaties.

Tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen wordt, staat de aanvrager zelf in voor alle kosten verbonden aan deze inrichting en / of dit onderhoud. Deze kunnen geen aanleiding geven tot de betaling van een vergoeding door de stad.

Dit kan nooit leiden tot privatisering van het openbaar domein. Het openbaar domein blijft te allen tijde zijn openbaar karakter behouden en blijft steeds eigendom van de stad Ieper.

Artikel 2. Aanvraag en overeenkomst

  • De geïnteresseerde die een groenzone wenst in te richten en/of te onderhouden richt hiervoor een schriftelijke aanvraag tot de dienst openbaar domein, groendienst van de stad Ieper, Rijselsepoort 4, 8900 Ieper. Aanvragen kunnen ook via e-mail gericht te worden naar groendienst@ieper.be. De aanvraag vermeldt de locatie van de groenzone en is vergezeld van een foto en/of een liggingsplan. Indien de aanvrager een hervorming wenst, moet hij aan zijn aanvraag een gedetailleerde beschrijving en uitvoeringsplan van de gewenste inrichting toevoegen.

Het voorwerp van de aanvraag moet gelegen zijn in de onmiddellijke nabijheid van of moet grenzen aan de eigendom van de geïnteresseerde.

  • De aanvraag wordt onderzocht door de dienst Openbaar Domein, Groendienst, Rijselsepoort 4, 8900 Ieper. Deze dienst legt de aanvraag tevens voor aan de Technische dienst van het Openbaar Domein onder meer voor advies met betrekking tot aanwezigheid van nutsvoorzieningen. De dienst Openbaar Domein Groendienst staat in voor inlichtingen, stuurt de aanvraag zo nodig bij en legt de aanvraag voor aan het College van Burgemeester en Schepenen.
  • Als het college van burgemeester en schepenen met de vraag instemt, wordt een overeenkomst gesloten voor onbepaalde duur. Deze overeenkomst kan door beide partijen schriftelijk opgezegd worden met in acht neming van een opzegtermijn van één maand.

Artikel 3. Verplichtingen in acht te nemen door de beheerder

  • Onder groenonderhoud wordt verstaan het deskundig en periodiek beheren van de groenzone. Dit omvat het onderhouden van de beplanting, het ruimen van bladeren en groenafval en het wegnemen van zwerfvuil. Het groenafval kan door betrokkene zelf gecomposteerd worden ofwel gratis naar het groenpark, Bargiestraat, Ieper afgevoerd worden.
  • Het is verboden om pesticiden te gebruiken.
  • De groenzone dient zich steeds in een nette toestand te bevinden. Indien wordt vastgesteld dat de groenzone niet meer of onvoldoende wordt onderhouden of dat bepaalde afspraken niet worden gerespecteerd, wordt de betrokkene verzocht om deze in orde te stellen binnen 1 maand. Indien hieraan geen gevolg wordt gegeven, wordt de overeenkomst opgezegd.
  • Afgestorven en uitgebloeide planten- en bloemendelen dienen te worden weggesnoeid om hergroei en bloei te stimuleren.
  • Het beheer van hoogstambomen (o.a. de eventuele snoei) mag niet uitgevoerd worden door de beheerder en blijft steeds ten laste van de stad. Er mogen ook geen elementen onder eender welke vorm bevestigd worden aan bomen of aan delen van bomen.
  • De beheerder ziet erop toe dat hij geen beschadigingen aanbrengt aan eventueel aanwezige nutsleidingen.
  • Herstelkosten aan het openbaar of privaat domein van de stad die voortvloeien uit het niet naleven van de voorwaarden vallen ten laste van de beheerder. De groenzone wordt opnieuw aangelegd volgens de visie en de principes die door de stad Ieper gehanteerd worden. De betrokkene zal de eventueel opgelegde herstellingswerken onmiddellijk uitvoeren.
  • De groendienst staat in voor de controle op de correcte uitvoering van de overeenkomst.
  • De stad en nutsbedrijven kunnen de verwijdering van materialen/planten op leggen ten behoeve van hun werkzaamheden.
  • De groenzone moet in geval van opzegging van de overeenkomst in de oorspronkelijke staat hersteld worden.
  • De beëindiging van de overeenkomst kan nooit aanleiding geven tot het betalen van om het even welke vergoeding door de stad.

Artikel 4. Aansprakelijkheid

  • De beheerder is burgerrechtelijk aansprakelijk voor alle ongevallen en schade, die zouden voortspruiten uit het beheer van de groenzone.
  • De stad kan op geen enkele wijze aansprakelijk gesteld worden voor schade op of aan de inrichting van de groenzone of voor schade bij derden, veroorzaakt door de inrichting en het (achterstallig) onderhoud noch voor schade die ontstaat tijdens het onderhoud van de groenzone.

Artikel 5. Aard van de beplantingen

  • De groenzone mag beplant worden met bloembollen en/of vaste planten met een maximale hoogte van 0,5m.
  • De groenzone mag niet beplant worden met houtachtige gewassen zoals struiken en bomen.
  • Indien zich in de groenzone bomen of struiken bevinden, moeten die gerespecteerd worden. Er mogen geen plantputten, graafwerken,… uitgevoerd worden in de wortelzones.
  • De groenzone mag niet ingericht worden met stenen, kunstgras. De groenzone mag niet afgedekt worden met anti-worteldoek,…
  • De groenzone mag niet met bestrating, keien, ornamenten bedekt worden.
  • De groenzone mag niet ingericht worden met vaste of verplaatsbare elementen of constructies (waaronder o.a. ook compostbakken, afvalbakken, brievenbussen,…).
  • De groenzone mag niet afgebakend worden.

Artikel 6. Specifieke bepalingen ingeval van inrichting of hervorming

  • Bij de keuze van de inplanting moet rekening gehouden worden met de aanwezigheid van nutsleidingen en met alle voorzieningen van openbaar nut, zoals straatnaamborden, pictogrammen, huisnummer, enz. die steeds vrij moeten blijven van beplanting, en zichtbaar en bereikbaar moeten zijn.
  • Het plantmateriaal, bevestigingsmateriaal, de plantgrond en het plantwerk zijn steeds ten laste van de aanvrager.

Artikel 7

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit reglement.

Artikel 8.

Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2024.

Artikel 9.

Het reglement zal door de burgemeester worden bekendgemaakt op de webtoepassing van de stad, met vermelding van zowel de datum waarop het werd aangenomen als de datum waarop het op de webtoepassing bekendgemaakt werd. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van deze bekendmaking.