Terug
Gepubliceerd op 08/12/2023

Besluit  Gemeenteraad

ma 04/12/2023 - 19:30

Herziening reglement tot het vaststellen van de beoordelingscriteria en -procedure voor adviesverlening in het kader van de uitbreidingsronde kinderopvang baby's en peuters.

Aanwezig: Ann-Sophie Himpe, Voorzitter
Emmily Talpe, Burgemeester
Philip Bolle, Patrick Benoot, Ives Goudeseune, Valentijn Despeghel, Diego Desmadryl, Dimitry Soenen, Eva Ryde, Schepenen
Thijs Descamps, Sarah Bouton, Gaetan Dumoulin, Danny Metsu, Evelyn Bouchaert, Andy Verkruysse, Jan Delie, Katrien Desomer, Jo Baert, Peter De Groote, Stephaan De Roo, Miet Durnez, Jan Laurens, Stefaan Williams, Miguel Gheysens, Peter Dehaerne, Sam Vancayseele, Diederik Vandenbilcke, Nancy Six, Saskia Dehollander, Raadsleden
Stefan Depraetere, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Edouard Wallays, Hans Feys, Raadsleden
Juridische grond en bevoegdheden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018 (B.S. 19.12.2018)

Feiten, context en argumentatie

De Vlaamse Regering maakt budget vrij voor nieuwe plaatsen in de kinderopvang (baby's en peuters) met inkomenstarief (trap 2A). De Vlaamse regering wil hiermee vooral nieuwe plaatsen creëren in die gemeenten waar de nood het hoogst is.

Stad Ieper heeft als lokale regisseur een belangrijke inbreng bij de ontwikkeling van het lokale kinderopvangaanbod. Het lokaal bestuur kan over elke aanvraag een positief of negatief advies uitbrengen. Een goed opgesteld advies is een meerwaarde bij de beoordeling van de aanvraagdossiers. Dit advies is vaak meebepalend in wie de subsidies toegekend krijgt door het Agentschap Opgroeien.
Het Agentschap Opgroeien verwacht bij een advies het toekennen van een score per aanvraag op basis van vooraf vastgelegde criteria. De criteria moeten relevant, objectief en transparant zijn. Een openbare bekendmaking van deze lokale criteria is daartoe verplicht. 

De herziening van dit reglement voor het vastleggen van de beoordelingscriteria en -procedure bij adviesverlening door het lokaal bestuur in het kader van de uitbreidingsronde kinderopvang baby's en peuters, wordt daarom ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Adviezen

Het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) is samengekomen op dinsdag 17 oktober 2023 om advies uit te brengen over de te hanteren criteria. 

Op vraag van het LOK worden de bijlagen voor artikel 8a en 8b op jaarlijkse basis aangepast op basis van de beschikbare gegevens op ‘provincies.incijfers.be’. 

Beschikkend gedeelte

Op basis van deze overwegingen besluit de gemeenteraad met algemeenheid van stemmen :

 Artikel 1: om het reglement goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 7 december 2020 op te heffen met ingang van 9 december 2023 en volgend reglement goed te keuren:

Reglement tot het vaststellen van de beoordelingscriteria en -procedure voor adviesverlening in het kader van de uitbreidingsronde kinderopvang baby's en peuters

Hoofdstuk 1: Beoordelingsprocedure

Artikel 1: Bekendmaking
Van zodra de Vlaamse regering een nieuwe uitbreidingsronde lanceert waarvoor Ieper in aanmerking komt, wordt deze oproep vanuit Stad Ieper kenbaar gemaakt:

- aan de bestaande kinderopvanginitiatieven: via mail vanuit het Huis van het Kind

- bij de brede bevolking (potentieel nieuwe organisatoren): via de gemeentelijke communicatiekanalen

Samen met de oproep informeert de stad de organisatoren over de vooropgestelde lokale beoordelingscriteria en de procedure die door het lokaal bestuur wordt gehanteerd.

Artikel 2: Indienen aanvraag

De organisator dient een aanvraag in bij het Agentschap Opgroeien én bij het Huis van het Kind Ieper. De aanvraag aan Huis van het Kind Ieper wordt ingediend via e-mail of per post gericht aan Huis van het kind Ieper. De aanvraag moet ingediend worden uiterlijk op de vermelde datum bij de bekendmaking van de oproep door de stad.

Binnen de vijf dagen ontvangt de organisator een ontvangstbevestiging via e-mail of post. Huis van het Kind Ieper agendeert de aanvragen op het eerstvolgende LOK.

Artikel 3: Advies LOK (Lokaal Overleg Kinderopvang)

Tijdens het LOK worden de aanvragen toegelicht en besproken. De organisatoren krijgen de kans om hun aanvraag persoonlijk toe te lichten. Vervolgens wordt er in besloten zitting een score toegekend aan de hand van de vastgelegde criteria en een niet bindend advies van beoordeling van de aanvragen geformuleerd ter attentie van het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 4: Advies college van burgemeester en schepenen

Met advies van het LOK, formuleert het College van Burgemeester en Schepenen een definitief en gemotiveerd beoordelingsadvies met bijhorende score. Dit advies wordt via het door hen voorziene formulier overgemaakt aan Agentschap Opgroeien. Het college koppelt het advies terug aan de organisator en het LOK. De terugkoppeling aan de organisator gebeurt via e-mail en uiterlijk binnen de acht dagen.

Hoofdstuk 2: Beoordelingscriteria

Artikel 5: Algemene bepalingen

Aan ieder criterium wordt een gewicht toegekend. De totale maximumscore bedraagt 20 punten. 

Artikel 6: Criterium 1 - Betrokkenheid bij het Lokaal Bestuur (max. 4 punten)
Een hoge betrokkenheid versterkt het lerend netwerk kinderopvang en de realisatie van het lokale beleid.

a. De organisator licht zijn aanvraag toe op het LOK: 1 punt

b. De organisator neemt deel aan de bijeenkomsten van het LOK of engageert zich daartoe via een verklaring op eer: 1 punt

Neemt deel = is minstens aanwezig bij de helft van de bijeenkomsten en verontschuldigt zich bij afwezigheid.

Engageert zich = het ondertekenen van een verklaring op eer toont aan dat de organisator zich engageert om deel te nemen aan de bijeenkomsten.

c. De organisator werkt mee aan het Lokaal Loket Kinderopvang, inclusief digitaal loket of engageert zich daartoe via een verklaring op eer: 2 punten

Meewerken = opvanggegevens registreren en doorgeven aan het lokaal loket; registreren en actualiseren van vrije plaatsen. Het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst toont aan dat de organisator bereid is om mee te werken aan de doelstellingen van het LLK.

Artikel 7: Criterium 2 - Toegankelijkheid (max. 7 punten)

De kansen op maatschappelijke integratie van kinderen en hun ouders worden verhoogd door een toegankelijk aanbod kinderopvang. Toegang tot de arbeidsmarkt of vorming, vraagt opvang op maat van de noden van elk gezin.

a. De opvanglocatie voorziet ruime openingsuren. Indien niet op elke opvangdag dezelfde openingsuren worden gehanteerd, wordt een gemiddelde score genomen (puntentelling per opvangdag in een werkweek, gedeeld door 5).

Aanvangsuur:
- tot 7u00: 2 punten
- na 7u00 of later: 1 punt
Sluitingsuur:
- tot 18u00: 1 punt
- na 18u of later: 2 punten

b. De organisator staat open voor kinderen met een specifieke zorgbehoefte of maatschappelijke kwetsbaarheid. Bereidheid tot samenwerking met begeleidingsdiensten in het belang van het gezin is daarbij evident: 1 punt

Staat open of bereidheid tot samenwerking = het huishoudelijk reglement geeft verduidelijking over de werking, werkwijze, de rechten en plichten van de organisator en het gezin. Daarnaast wordt dit verduidelijkt aan de hand van specifieke voorbeelden en motivatie.

c. De organisator staat open voor een flexibel en/of deeltijds opvangplan in overleg met de ouders: 2 punten

Staat open = het huishoudelijk reglement geeft verduidelijking over de werking, werkwijze, de rechten en plichten van de organisator en het gezin. Daarnaast wordt dit verduidelijkt aan de hand van specifieke voorbeelden en motivatie.

Artikel 8: Criterium 3: Bereikbaarheid (max. 7 punten)
In een landelijke gemeente is opvang in de buurt en aangepast aan de brede vervoersmogelijkheden sterk van belang, rekening houdend met de maatschappelijke kwetsbaarheid.  

a) De opvanglocatie is gelegen in een wijk of deelgemeente met een minieme/lage/gemiddelde/hoge nood aan kinderopvang: 3 punten.
- De opvanglocatie is gelegen in een wijk met 80 of meer plaatsen per 100 kinderen: 0 punten (minieme opvangnood)
- De opvanglocatie is gelegen in een wijk met 50-79 plaatsen per 100 kinderen: 1 punt (lage opvangnood)
- De opvanglocatie is gelegen in een wijk met 30-49 plaatsen per 100 kinderen: 2 punten (gemiddelde opvangnood)
- de opvanglocatie is gelegen in een wijk met minder dan 30 plaatsen per 100 kinderen: 3 punten (hoge opvangnood)

b) De opvanglocatie is gelegen in een aandachtswijk: 2 punten
Aandachtswijk = enkele indicatoren zijn belangrijk in het bepalen van maatschappelijke kwetsbaarheid. Specifiekere bevolkingsgroepen lopen meer risico dan andere om in een zwakkere sociaaleconomische positie terecht te komen, waardoor kinderopvang bemoeilijkt wordt. De wijken die zich bevinden in hoog of heel hoog risico worden gezien als een aandachtswijk. De Indicatoren zijn:

- Het percentage personen met verhoogde tegemoetkoming (t.o.v. het aantal personen in de ziekteverzekering)
- Het percentage éénoudergezinnen met minstens één minderjarig kind (t.o.v. het aantal gezinnen met minderjarige kinderen)
- Het percentage inwoners met niet Belgische herkomst (t.o.v. alle inwoners)
- Het percentage werkzoekenden zonder werk (t.o.v. alle inwoners 18-64 jaar)

c) De opvanglocatie is op wandelafstand (≤ 1km) van een basisschool: 1 punt
d) De opvanglocatie is op wandelafstand (≤ 1km) van een bushalte: 1 punt

Artikel 9: Criterium 4 - Duurzaamheid en samenwerking (max. 2 punten)
Opvang met een duurzaam karakter draagt bij aan een meer harmonieuze samenleving. 

a) De organisator werkt samen met een bedrijf/voorziening/school of gelijkaardig op organisatorisch, pedagogisch of infrastructureel vlak: 2 punten
Werkt samen = de samenwerking wordt verduidelijkt aan de hand een samenwerkingsovereenkomst en motivatie

Artikel 10: Negatief advies 

Het lokaal bestuur kan enkel omwille van de volgende twee redenen een negatief advies geven over een aanvraagdossier: 

- het aanvraagdossier komt niet tegemoet aan de lokale behoeften aan kinderopvang van baby's en peuters, concreet wil dit zeggen dat het lokaal bestuur oordeelt dat er geen nood is aan bijkomende opvangplaatsen met inkomenstarief in de gemeente;

- de organisator weigert, ondanks herhaaldelijk verzoek, om samen te werken met het lokaal loket kinderopvang.

Hoofdstuk 3: Slotbepalingen

Artikel 11

Dit reglement treedt in werking vanaf 10 december 2023 en geldt voor onbepaalde duur.

 Artikel 12: Bekendmaking

Het reglement zal door de burgemeester worden bekendgemaakt op de webtoepassing van de stad, met vermelding van zowel de datum waarop het werd aangenomen als de datum waarop het op de webtoepassing bekendgemaakt werd. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van deze bekendmaking.